Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü olan 2015 yaklaşırken, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park alanındaki yatırımlarına hız verdi. Bu kapsamda, yedi düvele karşı kahramanca çarpışarak 'Çanakkale Geçilmez' destanını yazan Mehmetçikler’in hatırasına inşa edeceği 'Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği'nin yapımına başlandı. Eceabat İlçesi’ne bağlı Kilitbahir Köyü yakınındaki Ağaderesi Mevkii’nde 42 hektar alan üzerine projelendirilen 'Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği'nin tamamlandığında, Gelibolu Yarımadası'nda 98 yıldan buyana yapılmış en büyük gerçek şehitlik ünvanını alacağı belirtildi.

Çanakkale Savaşları sırasında güney cephesindeki yaralıların sevk edildiği Cenup Grubu Ağır Mecruhin Hastanesi ve Ağadere Şehitliği'nin bulunduğu alanda hayata geçecek projede, ziyaretçi bilgilendirme binası, jeofizik radar taramasıyla yerleri belirlenen Ağadere Şehitliği'ne ait 13 ayrı bölgedeki defin alanlarının ihyası, şehitliğin gezilebilmesi için ahşap kaplama yaya yolları, 135 metre uzunluğunda hastane müzesi, deniz kenarından başlayıp hastane müzesine kadar uzanan ahşap sonsuzluk yolunun yer alacağı bildirildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, müzenin 135 metre uzunluğundaki dış duvarına da bu bölgede şehit düşen Mehmetçikler’in isimlerinin yazılacağını, hastane müzesinin yanında bir mescit ve hilal şeklinde branda kaplamadan yapılacak bir anıt olacağını belirterek şunları söyledi:

"Hastane Müzesi'nde mankenlerle o döneme ait canlandırmalar yapılacak ve kullanılan tıbbi malzemeler sergilenecek. Tüm alanın etrafında yer alan mevcut yol granit küp taşla kaplanarak servis yolu haline getirilecek ve ziyaretçilerin yürüyerek şehitliğin etrafında dolaşmalarına imkan sağlanacak. Bir yarışmayla belirlenen 'Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği'nin Gelibolu Yarımadası'ndaki en büyük şehitliği olacak. Proje kapsamında jeofizik radarla yerlerini tespit ettiğimiz 13 defin alanının etrafı çevrilerek muhafaza altına alınacak, yeşil alan olarak bırakılacak. 300 günde bitirilmesi planlanan şehitliğin yapımı tüm hızıyla sürüyor. Alanın doğal halinin, bitki örtüsünün, özellikle de zeytin ve çam ağaçlarının korunması ve muhafazasına özen gösteriyoruz."