Aydın'ın Kuşadası ilçesinde dün düzenlenen tatbikatta ilk olarak hastalar sedyeyle pencereden indirildi. İkinci aşamada halatlarla pencereden tahliye yapıldı. Sis bombası atılması ve tatbikat içilen seçilen odanın yoğun bakım ünitesi yanı olması, yan odada da astım ve bronşit hastalarının yatması tepkiye sebep oldu. Bir kadın, annesinin bronşit olduğunu ifade ederken kapıyı kapatmak isteyen görevlilerle tartıştı. Bağırarak yardım isteyen hasta yakınının, Başhekim Opr. Dr. Gökhan Afacan tarafından sakinleştirilmeye çalışılsa da, “Bu nasıl sorumsuzluk? Annem astım hastası.” haykırışları koridorlarda yankılandı. 35 derece havada yapılan tatbikat sırasında ekiplerin ağır hareket ettiği gözlendi. Hastane bahçesindeki cankurtaranın çok uzağa parkedilmesi de başka bir sıkıntı oldu.

Tatbikattan sonra bir açıklama yapan görevli Muhsin Arıcan, “Aydın genelinde yılda en az bir kez planlı olarak bu tatbikatları yapmaktayız. Bugün buraya 13 personelle geldik.“ dedi. Başhekim Afacan ise tatbikat odasını kimin seçtiğinin araştırıldığını söylerken sis bombası için bir açıklama yapmadı.


Kuşadası Devlet Hastanesi: Tatbikattaki eleştiriler haksız

Kuşadası Devlet Hastanesi'nde dün yapılan tatbikatta bir hastanın dumandan etkilendiği yönündeki eleştiriler, yönetim tarafından yalanlandı. Bu tür tatbikatların, Hastane Afet Planları (HAP) gereğince yılda en az iki kere masabaşı ve uygulamalı yapılmasının zorunlu olduğu belirtilen yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Tatbikat, hastanemiz en üst katında yangın ve sonrasında hastaların tahliyesi senaryosu üzerine, Aydın ili AFAD, UMKE ve hastanemiz ekiplerince planlandığı şekilde, başarıyla ve gerçeğine en yakın şekilde icra edildi. Bazı medya ajanslarında yer alan tatbikat için yanlış oda seçildiği, hastaların dumandan etkilendiği, hasta ve hasta yakınlarının çileden çıktığı v.b. haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Tatbikat esnasında hasta ve hasta yakınlarımızı riske atacak hiçbir olay gerçekleşmediği gibi gerçek bir yangın esnasında güvenli tahliye metotları uygulaması konusunda ekiplerimizin bilgi ve becerileri geliştirilmiş ve nihayetinde hastalarımıza her koşulda daha kaliteli hizmet verilebilmesi amacıyla sorumluluk bilinciyle hareket edilmiştir. Tatbikatımız esnasında sadece bir hasta yakını, tatbikat anonslarını duymaması nedeniyle korku ve endişeyle kendi hastasının yattığı odada bulunan bir başka hastanın dumandan etkilenebileceği düşüncesiyle tepki göstermiş, hattâ tepkinin ölçüsünü aşırıya kaçırmış olsa bile daha sonra yapılan açıklamalar neticesinde olaya anlayışla yaklaşılmıştır. Konuya ilişkin görgü tanıklarınca imzalanan tutanak mevcut olup habere kaynak olan görüntülerin montajsız olarak tamamının incelenmesi durumunda olay daha net anlaşılacaktır. İddia edilenin aksine bir kişinin tepkisi dışında hasta ve hasta yakınlarınca beceri, cesaret ve emek isteyen, gerçeğine yakın bu tatbikat için takdir ve teşekkürler tarafımıza iletilmiştir.”