Milas'ın Atatürk Bulvarı'nda yer alan üçüncü derece SİT alanı içerisinde geçtiğimiz yıl, bir inşaatın temelinde yapılan sondaj kazısı sırasında tarihi kalıntılar ortaya çıktı. Milas Müze Müdürlüğü kontrolünde yürütülen kurtarma kazılarında dolgu toprağın içinde bazı heykeller bulundu. Ünlü Yunan heykeltraş Lysoppos tarzı stilde yapılan, 1 metre 43 santimetre boyunda, başı, sağ bacağı ve kolları eksik olan mermer heykelin M.Ö. 4'üncü yüzyılın sonları ya da M.Ö. 3'üncü yüzyılın başlarında üretildiği tahmin ediliyor.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "M.Ö. 5'inci yüzyılda Polykleitos tarafından yapılmış gelişmiş kaslı, detayları daha keskin bir şekilde gösterilmiş olan çıplak erkek heykelleri Hellenistik Dönem'in erken yıllarında yapılan heykeller için temel ilham kaynağı olmuştur. Ancak, Milas'ta yeni bulunan bu heykel, klasik dönemin sert hatlarına karşın yumuşak ve daha doğal bir üslupta ele alınmıştır. Bu heykel, Lysippos'un M.Ö. 4'üncü yüzyılın sonlarına doğru yaptığı temizlenen sporcu heykeli ile büyük bir benzerlik göstermektedir. Sonuç olarak, abartıya kaçmayan kaslara sahip olan ince, uzun boylu, bu önemli çıplak sporcu heykeli için, erken Hellenistik Dönem'in bir Roma kopyasıdır denilebilir" ifadelerine yer verildi.

Milas Müzesi Müdürlüğü tarafından devam eden kazı çalışmalarında sporcu heykelinin eksik parçalarına da ulaşılacağı tahmin ediliyor.