Gediz'in Gökler Beldesinde bulunan kömür havzasında 1954 yılından beri linyit kömürü üretimi yapan KİAŞ Kömür İşletmeleri, Gediz Madencilik, Soylu Kömür İşletmeleri, Güneşler Madencilik, Cengiz Madencilik, Kretase Madencilik, Netma Madencilik, Güney Madencilik, Akkuş Madencilik ve Yüksel Madencilikte kömürün pazar kaybı yüzünden üretim düşüşü yaşanırken, bir zamanlar 2 bin 500 civarı olan işçi sayısı da 700'e kadar indi. Geçen 13 Mayıs'ta Soma'daki maden patlamasında 301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye derinden sarsılırken, hükümetin çıkardığı Torba Yasa ile getirilen yeni düzenlemeler karşısında bazı maden işletmeleri işçi çıkarmaya bazıları da bir bir kapanmaya başladı.

Bu durumdan Gediz'in Gökler kömür havzasındaki kömür madenleri ve bu madenlerde çalışan işçilerde olumsuz yönde etkilendi. Gediz'deki kömür madenlerinden Cengiz Madencilik ve Kretase Madencilik dışında 8 işletmede kömür üretimi durduruldu. Son işten çıkarmalar ve ücretsiz izne göndermelerle 500 madenci daha işsiz kaldı. Şu an ilçedeki iki madende çalışan madenci sayısının toplam 200 olduğu bildirildi.

'YARDIM ALACAK DURUMA DÜŞTÜK'

Bu işletmelerin en eskilerinden olan Gediz Madencilik A.Ş., yaklaşık 4 ay önce 125 işçisini ücretsiz izine göndererek çalışmayı durdurdu. Mağdur durumda olan işçiler, kış ortasında perişan olduklarını belirtti. 2014 Eylül ayından itibaren ücretsiz izinli olduklarını söyleyen kömür işçisi Eyüp Gürpınar, içinde bulundukları zor durumu şu şekilde dile getirdi:

"İşveren, 'Müfettişler tarafından ocağımız kapatıldı' diyor. 125 işçiye ücretsiz izin verildi, olumlu bir cevap verilmiyor şu anda. 2000 yılından bu yana Gediz Madencilikte çalışıyorum. Bu güne kadar hiçbir şekilde çocuklarım için bile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım istemiş değilim. Arkadaşlarımda öyle. Bugün hepimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım bekliyoruz. Üç çocuğumu bugün okuldan almak zorunda kalacağım. Çünkü onları okutabilecek durumda değilim. Aile durumumuz bozuk, kredilerimiz ödenmiyor. Ailelerde parasızlıktan dolayı tartışma ve kavgalar başladı. Aldığımız maaş 1120 liraydı. Soma faciasından sonra devlet asgari ücret iyileştirmesi yaptı 1700- 1800 liraya çıktı. Ama bu iyileştirmeden tek bir kuruş yararlanamadan ocaklarımızda iş durduruldu. Devlet, bize iş bulsun. 1995 yılından beri sigortalı işçi olarak çalışmaktayım. O günden beri benden işsizlik ödeneği kesiliyor. Şu anda şirketimiz bize çıkış vermediğinden dolayı 3-4 aydır ne işsizlikten yararlanabiliyoruz ne de şirketten yararlanabiliyoruz" dedi.

'DEVLET BİZE SAHİP ÇIKSIN'

İşçi Yakup Gürpınar da "Devletimiz bize arka çıksın. Bizim şu an hiçbir gelirimiz yok, mağdur durumdayız. Ne yapılması gerekiyorsa bir an evvel yapılmasını istiyoruz" dedi.

İşçilerden Mehmet Özdoğan ise "Cumhurbaşkanımızdan, başbakanımızdan yardım istiyoruz. Evde çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Huzursuzluk içerisindeyiz, işsiziz, evde ekmeğe sürecek yağımız dahi yoktur" diye konuştu.

İşçi Harun Eker de Gediz Kaymakamlığı'na, Kütahya Valiliği'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ve Kütahya milletvekillerine seslerini duyurmak istediklerini belirterek, bu işin çözüme kavuşturulmasını istedi. Eker, kahve köşelerinde boş vakit geçirmekten bıktıklarını da ifade etti.