Milas’ın en ünlü anıtlarından birisi olan ve M.S. 1. yüzyılda yapılan Baltalı Kapı’nın önünde 11 yıldır durmakta olan “Karialı Asker” heykeli yerinden alınarak belediyenin depolama alanına kaldırıldı. Belediyenin kullanılmayan araç gerecinin ve kullanım dışı çeşitli malzemenin depolandığı alanda bir köşeye kaldırılmış olan heykelin geleceği konusunda belirsizlik sürüyor. Milaslılar heykelin yerinin değiştirilebileceğini ancak sanata, sanatçıya ve sanat eserine saygı anlamında üç ayı aşkın bir süredir depolama alanında hurdaların arasına atılmış olan heykelin bir an önce yakışır bir yere konulmasını istiyorlar.

Milas Belediyesi ile Mimar Sinan Üniversitesi’nin işbirliğinde 2000 yılında Milas’ta bir “heykel atölyesi” oluşturulmuş ve üniversiteden bazı heykeltıraşlarla heykelcilik bölümü öğrencilerinin ve bazı Japon heykeltıraşların katılımıyla yaz mevsimi boyunca çeşitli heykeller üretilmişti. Yapılan heykeller, heykelleri üretenlerin ve belediye yetkililerinin belirlediği şehrin bazı yerlerine konulmuştu. Bu heykellerden birisi de M.S.1. yüzyılda yapılmış olan Milas’ın simgeleşen tarihi eserlerinden birisi olan Baltalı Kapı’nın önüne yerleştirilmişti. Elinde demir mızrağı ve miğferiyle, tarihte savaşçılıklarıyla ve korsanlıklarıyla ünlenen Karia askerini anımsatan heykel, 11 yıldır Baltalı Kapı’nın önünde duruyordu. Ancak yaklaşık 3 ay önce “Karialı Asker” heykeli, Muğla Anıtlar Kurulu’nun bazı üyelerinin “Bir tarihi eserin önünde modern bir heykel yakışmıyor” gerekçesiyle yerinden kaldırılarak belediyenin depolama alanına konuldu. Milas’ta, Milli Eğitim’e devredilen TEKEL binasının önündeki havuzda durmakta olan çıplak kadın heykelinin kırılmasının ardından yaşanan bu ikinci heykel sorunu birçok Milaslıyı üzdü.

Konuyla ilgili bilgi veren Milas Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Mat kentin tarihi dokusunun yeniden düzenlenmesi amacıyla yürütülmekte olan projelendirme çalışmaları sırasında Muğla Anıtlar Kurulu’nun bazı üyelerinin “Karialı Asker” heykelinin yerine karşı çıktığını belirtti. Kurul üyelerinin “Tarihi bir eserin önünde modern bir heykelin bulunmasının yanlış olduğunu ve bu nedenle heykelin kaldırılmasını istediklerini” belirten Mehmet Mat yakın bir gelecekte heykelin bir parka veya uygun bir yere konulacağını söyledi.

Öte yandan bazı Milaslılar da heykelin Baltalı Kapı’nın önünde durmasının bazı kişiler tarafından beğenilmemesine rağmen bazı kişilerce de uygun bulunabileceğini bunun sanatsal bir yorum farkı olduğunu belirterek “Bu konuda Kurul’un da, belediyenin de yaklaşımı da doğru değil. O heykeli oraya yakıştırarak koyanlar sıradan insanlar değil güzel sanatlar eğitimi almış hocalardı ve o heykeli üreten sanatçılardı. Belediye yetkilileri ise heykeli yeni belediye binasının arkasındaki depoya atacaklarına hiç değilse binanın önündeki bahçenin bir köşesine koyabilirlerdi. Bu ayrıntı bile o heykeli kaldıranların yaklaşımlarının sanata, sanat eserine karşı ne kadar soğuk olduğunu gösteriyor” diye tepki gösterdiler.