AKUT Marmaris Dağ Ekibi Sorumlusu Ersan Erverdi, "Kaybolan bir kişinin merkezimize cep telefonu ile çağrı bırakması ve GPS ile koordinat vermesiyle yapılan 11 saatlik çalışma sonunda, 6 kişi sağ kurtarıldı" dedi. Dün bulunamayan ve geceyi bir mağada geçiren Elvan Kargın'a da sabah saatlerinde ulaşıldığı, sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Marmaris Vergi Dairesi memurları Elvan Kargın, arkadaş ve yakınları İnci Bıyıklı, Seyhan Kargın, Muharrem Kargın, Haluk Renbay, Murat Kanteras ve Hüseyin Kargın Marmaris İlçesi Beldibi Beldesi Gökbel Mevkii'ndeki Kara Dağ'da doğa gezisi yapmak üzere dün sabah saatlerinde yola çıktı. Yürüyerek Gökbel Mevkii'nin sık ormanlarla kaplı patika yollarından ilerleyen doğa tutkunları Kara Dağ'ın yamacına geldi. Kara Dağ'a çıkmak için uygun yol bularak tırmanışa geçen grupta yorularak dinlenenler ve farklı yoldan gitmek isteyenlerle kopmalar oldu. Kuvvetli rüzgar nedeniyle zorlu tırmanış yapan 2 doğa tutkunu 1200 metre yükseklikteki Kara Dağ'ın 800 metre yüksekliğinde bulunan ova alanına ulaştı. Arkadaşları ile teması kaybeden iki kişi, cep telefonuyla İstanbul AKUT Merkezi'ne "İmdat çağrısı" bıraktı. Çağrıyı alan İstanbul AKUT ekibi, Marmaris'te bulunan arkadaşlarına haber verdi. Bu sırada Gökbel Mevkii'nde eğitimde bulunan Marmaris AKUT ekibi, çağrıyı bırakan kişiyle telefon bağlantısı kurdu. Dağda mahsur kalan 2 kişi, cep telefonuna daha önce yüklediği GPS (Global Positioning System- Küresel Konumlama Sistemi) programı aracılığıyla koordinatlarını verdi.

Marmaris Jandarma Komutanlığı ve Marmaris AKUT ekipleri Gökbel Mevkii'nde bir araya gelip arama-kurtarma planı yaptı. Kara Dağ'ın bir eteğinden AKUT ve jandarmadan oluşan 20 kişi ve diğer eteğinden de 2'si çoban toplam 10 köylü arama-kurtarma çalışmalarına başladı. Ara ara şiddetini arttıran sağanak yağmur ve kuvvetli rüzgar nedeniyle karanlıkta arama yapan ekipler, 8 saat sonra 6 doğa tutkununa ulaştı. 1'i kadın 6 maceraperest, AKUT ve jandarma ekiplerinin 3.5 saat süren zorlu çabalarıyla  Marmaris'e getirildi. AKUT gönüllüsü ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Aziz Tunç'un ilk müdahalesi sonrası İnci Bıyıklı, Seyhan Kargın, Muharrem Kargın, Haluk Renbay, Murat Kanteras ve Hüseyin Kargın ifadeleri alınmak üzere Marmaris Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. İfadeleri alınan 6 kişi jandarma eşliğinde evlerine bırakıldı.

ORMAN EKİBİ DE ARAMAYA KATILDI


Marmaris Orman İşletme Müdürü İlhan Aytekin ve 20 kişilik ekibi 5 arazi aracıyla Gökbel Mevkii çevresindeki arama çalışmalarına katıldı. Araçların geçebileceği yerlere kadar ilerleyen ormancılar projektörlerle sinyal gönderdi.

HAVA KOŞULLARI VE ZEMİN ŞARTLARI ARAMAYI DURDURDU


Kara Dağ'daki aramalara rağmen bir türlü ulaşılamayan Elvan Kargın için AKUT ve jandarma ekipleri araştırmalarını sürdürdü. Ancak şiddetli rüzgar, sağanak yağmur ve heyelan oluşmaya mehilli zemin nedeniyle saat 01.20'de arama-kurtarma çalışmaları durduruldu. AKUT ekibi, Gökbel Mevkii'nin dört noktasında sinyalizasyon sistemi kurup nöbet tutmaya başladı. Ekip, bu sabah saatlerinde çalışmalara kaldığı yerden devam etti. Ve geceyi bir mağarada geçirdiği tespit edilen Elvan Kargın'a ulaşıldı. Sağlık durumunun iyi olduğu ifade edilen Kargın'ın Kara Dağ'dan indirilmeye çalışıldığı bildirildi.

GPS HAYATLARINI KURTARDI


AKUT Marmaris Dağ Ekibi Sorumlusu Ersan Erverdi, kaybolanlardan birisinin merkezlerine cep telefonu ile çağrı bırakması ve GPS ile koordinat vermesi üzerine 11 saatlik çalışma sonunda 6 kişinin sağ kurtarıldığını söyledi. Erverdi, şöyle dedi:

"Bize gelen çağrı ile dağda mahsur kalan kişilerle cep telefonuyla irtibata geçtik. Marmaris AKUT ekibi olarak kaybolan kişilere yakın bir yerde eğitim yapıyorduk. Hemen jandarmayla irtibata geçip buluştuk. Yaptığımız planla ortak arama kurtarma çalışması başlattık. Dağda mahsur kalan iki kişi bize cep telefonuyla GPS dediğimiz küresel konumla sistemiyle koordinatlarını gönderdi. Olumsuz hava şartları nedeniyle dağa çıkabileceğimiz alan kısıtlıydı. Yaklaşık 8 saat süren zorlu bir tırmanış sonrası 6 doğa severle görsel ve sesli teması sağladık. Daha sonra 3.5 saat süren zorlu bir iniş ile sağ şekilde dağdan indirdik. Yaklaşık 11 saatlik çalışma sonucunda kaybolan 6 kişiyi ilçe merkezine getirdik. Geceyi bir mağarada geçirdiği tespit edilen Elvan Kargın'a da sabah ulaşıldı."