Emet'e 5 kilometre uzaklıkta yaklaşık 60 kişinin yaşadığı köyde vatandaşların son umudu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Mağduriyetlerini ilgili mercilere ilettiklerini belirten köylüler, yıllardır hiçbir netice alamamaktan şikayetçi. 712 yılında kurulan köyde çoğu kişinin çiftçilikle uğraştığını ifade eden Çalçağıl Muhtarı Bahattin Özata, yıllar önce başka illerden gelen kişilerin tarlalarını düşük fiyata satın aldığını, daha sonra bu kişilerin istimlak öncelikli oldukları için işe girdiklerini iddia etti.

Köy sakinleri, kendi çocuklarının işsiz kaldığını, son birkaç yıldır maden çalışmalarında dinamit patlatıldığı için evlerinde derin çatlaklar oluştuğunu, çıkarılan istimlak kararı yüzünden arsa ve evlerine 5 ila 20'şer bin lira arasında değer biçildiğini belirtti.

Eti Bor İşletmesi'nin yıllardır işçi almadığını, bu yüzden köyün nüfusunun 20 haneye kadar düştüğünü ifade eden Özata, "Bazı köylülerimiz başka çareleri kalmayınca Tavşanlı, Emet ve çevre ilçelere göç etti. Dinamit patlatılması göçü tetikliyor. Bundan dolayı binalarımızda büyük çatlaklar, içme suyu hatlarımızda kaçaklar oluştu. Mağduriyetlerimiz saymakla bitmez. Yaptığımız referandumla Emet'in mahallesi olmamız söz konusu. Emet Belediye Başkanı ile görüştük, köylülerimizin TOKİ'ye yaptırılacak konutlara taşınabileceğini söyledi. Ancak bu köylüleri tatmin etmedi. Eti Bor yetkilileri, kamulaştırma yaptıktan sonra köyümüzün meseleleriyle ilgilenmeyeceklerini söyledi. Köyümüze resmi tebligat yapıldı. Yaklaşık 20 kişinin kamulaştırma parası ödendi, bir kısmının parası da hak sahipleri mahkemeye başvurduğu için kaldı. Bedeller çok düşük, bir daire fiyatına bile tekabül etmiyor. Tedirgin bir vaziyette devletten yardım bekliyoruz. Başka yapabileceğimiz bir şey yok" diye konuştu.

Özata, Emet Bor İşletmesi'ne geçen ay 110 işçi alındığını ancak köylülerinin göz ardı edildiğini savundu.

Köy sakinlerinden Cemile Göç ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer devlet yetkililerinin kendilerine sahip çıkmasını isteyerek, "Dinamit patlatılırken binalarda çatlamalar oluyor. Evlerimizin değerini vermiyorlar. Çocuklarımız 30-40 yaşına girdi, ikişer üçer çocuk sahibi oldular ancak iş sahibi olamadılar. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Devlet bize sahip çıksın" ifadelerini kullandı.

Etibor yetkilileri, gerekli açıklamanın genel müdürlük tarafından önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.