Yaklaşık 15 gün önce, köy yerleşim alanlarının yakınında özel bir araziye kurulmak istenen baz istasyonuna karşı mücadele başlatan Mesudiye Köyü halkı, Yargıtay kararının uygulanmasını istiyor. 480 seçmene sahip olan köyde 310 imzalı dilekçe ile Kaymakamlığa başvuruda bulunarak baz istasyonu istemediklerini belirten köylüler, dün çalışmaların yeniden başlaması üzerine tekrar eylem yaptı. Baz istasyonunun kurulacağı alanda toplanan öfkeli kalabalık, çevrede geniş güvenlik önlemi alan jandarma engelini aşamadı. Eylemcilerin baz istasyonunun kurulacağı tepeye yaklaşmasını önleyen jandarma, çalışmalar tamamlanana kadar bölgeden ayrılmadı.

Yargıtay hiçe sayılıyor

Köylüler adına konuşan 75 yaşındaki Yurdanur Çakman, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun bir hafta önce insan sağlığı bakımından çok önemli bir karara imza attığını belirterek, "Karar çok açık ve net bir şekilde, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılmasını öngörüyor. 15 gün önce köyümüzde, yerleşim alanlarının yakınında özel bir araziye baz istasyonu kurulacağını öğrendiğimizden beri diken üstündeyiz. Daha önce gelen ekipler, izin belgeleri olmadığı için çalışmaları yarıda kesip buradan ayrılmışlardı. Daha sonra gelen Yargıtay kararı ile sorunun çözüldüğünü düşünürken, bugün ekipler yeniden geldi ve çalışmalar tekrar başladı. Yargıtay'ın kararı hiçe sayılıyor" dedi.

İmza kampanyası başlatıldı

Köy halkının yerleşim alanlarının yanına baz istasyonu kurulmasını kesinlikle istemediğini ifade eden Çakman, bu amaçla imza kampanyası başlattıklarını kaydetti. Çakman, "Köy ihtiyar heyeti, köy halkından gelen talep doğrultusunda köyümüze baz istasyonu kurulmaması yönünde bir karar aldı. Bu karar ve 310 imzalı dilekçe ile Kaymakamlığa başvuruda bulunarak, baz istasyonu istemediğimizi bildirdik. Başlatılan çalışmaların derhal durdurulmasını bekliyoruz. Yürütmenin durdurulması talebi ile ayrıca idare mahkemesine de başvuruda bulunacağız. Köy muhtarlığının avukatı bu konu ile ilgili hazırlıklarını tamamladıktan sonra başvurumuzu yapacağız" diye konuştu.

Datça Kaymakamı Hamdi Üncü ise şirket yetkililerinin izin belgelerini ibraz ederek baz istasyonu kurma çalışmalarını başlatacaklarını bildirmeleri üzerine, istenmeyen olayların yaşanmaması için jandarmaya çevrede güvenlik önlemi alması yönünde talimat verdiğini söyledi. Üncü, "Ayrıca, köylülerin talebini, incelenerek bir karar bağlanması amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na ilettik. Kurulmak istenen baz istasyonunun yerleşim yerlerine uzaklığının tespit edilmesi ve insan sağlığı için tehlike oluşturup oluşturmadığının incelenmesini bekliyoruz. Verilecek karar doğrultusunda gerekli olan işlemler yapılacaktır" dedi.