Manisa’nın Kula İlçesi’nin AK Parti’li Belediye Başkanı Selim Aşkın’ın daveti üzerine, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden konunun uzmanı üç öğretim üyesi Kula Volkanik Jeoparkı’nda incelemelerde bulundu. Kula volkanları hakkında yakın zamanlardaki en detaylı araştırmanın sahibi olan Magmatoloji ve Volkanoloji uzmanı Dr. Erdal Şen’e, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden Volkan Jeofiziği uzmanı Dr. İnan Ulusoy ve Elektron Mikroskobi Laboratuvarı uzmanı Yard. Doç Dr. Evren Çubukçu eşlik etti.

Jeoparkı Koordinatör Erdal Gümüş, Kula ve yakın çevresinde çok detaylı bir arazi araştırması yapıldığını, laboratuvar analizi için örnekler toplandığını, bu analizler sonucunda Kula volkanlarının dolayısıyla ilçenin önemini artıracak yeni bulgular beklendiğini söyledi. Gümüş, “Arazi araştırması sırasında rastlanan bazı önemli kayaçlar Kula Belediyesi Fen İşleri’nin teknik ve personel desteği ve araştırma ekibinin gözetiminde sahadan alınıp Kula Volkanik Jeoparkı Ziyaretçi Merkezi’nde sergilenmek üzere belediye şantiyesine getirildi. İki gün süren arazi araştırması sırasında Mayıs ayı itibariyle ziyarete açılacak olan 20 duraklı ilk jeopark gezi rotası da gözden geçirildi. Ayrıca bu durak noktalarına yerleştirilecek bilgilendirme panolarının konumları ve içerikleri bir kez daha bilimin ışığında ele alındı” dedi.

APAYRI BİR KONUMA SAHİP


Volkan bilimci Dr. Erdal Şen de, Kula’nın Jeopark olma sürecini hayranlıkla takip ettiğini dile getirdi ve sürece desteklerinden ötürü belediye başkanı Aşkın’a teşekkür etti. Şen, “Kula bu sahalar içerisinde, sahip olduğu doğal güzellikler, jeolojik çeşitlilik ve tarihi-kültürel zenginliğinden dolayı apayrı bir konuma sahiptir. Kula’nın jeopark olması sadece ilçe için değil tüm Türkiye için bir başarı ve gurur kaynağı olacaktır. Her türlü bilimsel ve akademik desteği sunmak için hazırız” dedi.

KARAR İTALYA’DAN GELECEK


Belediye Başkanı Selim Aşkın da, Kula’nın UNESCO Jeopark Ağı’na adaylığının açıklamasının ardından ilçede ciddi çalışmalar başlattıklarını belirterek, bu süreçte kendilerine destek veren bilim adamlarına teşekkür etti. Aşkın,4 Eylül 2013’te İtalya’dan gelecek olan üyelik kararı ile Kula’nın tarihinin yeniden yazılacağını ifade etti.