İddiaya göre K.E., arazinin ne mal müdürlüğüne ne köy muhtarlığına ait olmadığını öğrenince, araziyi sahiplenmek için ağaçları kestirdiği ortaya çıktı. Hazineye ait arazide hızlı şekilde kesilen ağaçlar traktör ve kamyonlarla atılarak yaklaşık 5 dönümlük arazi temizlendi. Orman dışı makilik arazi olan söz konusu arazide çok sayıda kızılçam ağacı da bulunuyordu.

Bunun üzerine köy sınırları içerisinde ağaç katliamı yapıldığını öğrenen Yeniköy muhtarı Mümtaz Mert, hemen Kuşadası Kaymakamlığını ve jandarmayı arayarak olayı bildirdi. Kuşadası Jandarması olay yerine gelerek ağaç katliamını yaptığı öğrenilen K.E. isimli şahsı arazide buldu. Kuşadası jandarması olayla ilgili tutanak düzenledi ve K.E. arazi ile ilgili tasarrufta bulunamayacağı için men edildi.

K.E., atıl durumdaki ve kendisinin çalılık olarak nitelediği ormanlık araziyi tarım alanına dönüştürdüğünü belirtirken, köy muhtarı Mümtaz Mert’i aynı eylemi yapan başkalarını şikayet etmeyerek müsamaha gösterdiği doğrultusunda suçladı. Yaptığının Türk Ceza Kanununa göre suç olmadığını öne süren K.E. araziyi tarım yapmak için açtığını belirtti.

Öte yandan Yeniköy muhtarı Mümtaz Mert, köy sınırları içerisinde kalan arazideki ağaç katliamını Kaymakamlığa ve jandarmaya bildirerek görevini yaptığını, kim olsa aynı şeyi yapacağını söyledi. Mümtaz Mert, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen’in kendilerine daha önce emir verdiğini ve bu tür olayların mutlaka bildirilmesini istediğini belirterek, “Olay köy sınırları içerisinde cereyan ettiği için ben de derhal bilgi verdim” dedi.

K.E. ile ilgili ağaç kestiği için jandarma tarafından bir tutanak düzenlendiği ve arazi ile ilgili uyarılarak men edildiği öğrenildi.
Konuşla ilgili açıklama yapan Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, ihbar üzerine jandarmanın derhal olay yerine giderek tutanak tuttuğunu ve şahsı men ettiğini belirterek, “Kuşadası Mal Müdürlüğü işgalci ile ilgili dava açacak. Çünkü şahıs hazineye ait bir araziyi izinsiz olarak sahiplenmeye çalışıyor” dedi.