Ekosistem alanı olan bölgedeki incelemenin ardından Başkan Altungün, EKODOSD'un başvurusunu belediye meclisine taşırken, Meclisi'teki görüşmelerin ardından, bölge oybirliğiyle "Doğal Botanik Park" olarak ilan edildi.
Kuşadası Belediye Başkanı M.Esat Altungün, bölgenin doğal botanik park ilan edilmesiyle Dilek Yarımadası Milli Parkı'ndan sonra Kuşadası'nda ikinci ve çok önemli koruma altında bir park alanı yaratıldığını söyledi.

Koruma gerçekleştirilecek
Başkan Altungün, "Belediye Meclisimiz buranın doğal botanik park ilan edilmesine ve bu şekilde düzenlenmesine karar verdi. EKODOSD'un ve uzman kuruluşların da desteğini alarak ekosistem alanını Doğal Botanik Park olarak düzenleyeceğiz. Bu alan içinde ekolojik turizme yönelik projeler geliştirilecek. Akdeniz Foklarının ve Caretta Carettaların doğal yuvaları ile kara tarafındaki yaban hayvanlarının doğal yaşam alanları ve doğal bitki örtüsü korunacak. Denizden ve karadan koruma gerçekleşecek, bölgeye zarar veren unsurlar temizlenerek, doğal yürüyüş yolları, asma köprüler, kuş gözlem evleri gibi üniteler kurulacak. Böylece, ekolojik turizm meraklılarının bölgeyi ziyaret etmesi sağlanacak ve gençlere, öğrencilere doğa sevgisi ve bilinci aşılamaya yönelik temel çevre eğitim programları düzenlenecek. Böylelikle Kuşadası'nın bakir kalan en önemli doğal alanlarından biri kurtulmuş olacak" dedi.