İTÜ Maden Fakültesi’nde Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, kalp krizi sonrası üç hastane dolaştırılan annesi Zekiye Ercan’ın (87) vefatına isyan etti. Kanser hastası annesinin, 4 ay önce, İzmir’de başarılı bir operasyon geçirdiğini, daha sonra Kuşadası’ndaki abisi İhsan Ercan’a gittiğini belirten Ercan, süreci şöyle anlattı:

1.5 SAAT SONRA...


“Annem, 18 Nisan’da 11.45’te kriz geçiriyor. Cankurtaran 5 dakikada geliyor. Anneme teskin edici iğne yapılıyor ve elektrosu çekiliyor. Kalp krizi geçirdiği belirleniyor. Sonrasında Kuşadası’nda ikisi özel üç hastaneye gidiyorlar, birinde annemi sedyeden indirip yürütüyorlar, ama müdahale edilemiyor. Bunun üzerine annem, 23 dakikada Aydın’a ulaşıyor. Aradan 1,5 saat geçiyor. Orada annemi, Operatör Doktor Mustafa Ünal karşılıyor. Hemen anjiyoya alınıyor.

Dr. Ünal, ‘Damarları açamıyoruz, by-pass lazım’ diyor. Annem için karar vermek en zor olandı. Ben de bir yıl önce kalp operasyonu geçirdim. Doktorumu aradım. ‘Ani müdahale olursa kaybedersiniz’ dedi. Ama diğer taraftan Aydın’daki doktor ‘Kalp hızla çöküyor. Müdahalede gecikilmiş. Acil müdahale şart. Şu anda kurtarma ümidimiz az da olsa var’ dedi. Anneme telefonda durumu anlattım, fikrini /_np/5008/19945008.jpgsordum. Abim, yengem ve ben, annemi ameliyat olması için yüreklendirdik.

5,5 saat süren ameliyat sonunda annem sağ çıktı. Ama göğsü açıktı. Çünkü tansiyonu çıkmıştı. Ameliyatı yapan doktor, “Ümidimiz az” dedi. İlk müdahalede gecikildiği için annemin kalbi çökmüş. Annem Kuşadası’ndaki sağlık hizmetlerinin fevkalede kötü olması nedeniyle öldü. Bunun suçlusu sağlık bakanlığı değil de nedir? Denetimler neden yapılmaz? Kışın 60 bin kişinin yaşadığı Kuşadası’nda Devlet Hastanesi’nde nasıl kardiyolog olmaz? Burası bir turizm cenneti, nüfusu yazın 200 bini geçiyor. Bu bir cinayettir. Annem öldürüldü. Bu bir sağlık cinayeti.”


Tek kardiyolog o gün kongredeymiş

Kuşadası’nda üç hastane var. Bunlar, devlet hastanesi ile Özel Universal Kuşadası Hastanesi ve Kuşadası Özel Hastanesi. Kuşadası Devlet Hastanesi’nde kardiyolog yok. Kalp krizi geçiren hasta gelince, ilk müdahaleyi üç dahiliye uzmanı yapıyor. Hastaya By-pass veya anjiyo müdahalesi gerektiğinde Kuşadası Universal hastanesi ile irtibata geçiliyor. Burada da sıkıntı varsa, hasta, Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde, üç ay önce açılan ve 24 saat sadece kalp hastalarına hizmet veren İnvazif Anjiyografi Merkezi’ne sevk ediliyor. Zekiye Ercan kalp krizi geçirdiği 18 Nisan’da, Universal Hastanesi’nde görev yapan kardiyolog, bir tıp kongresine katılmak üzere Antalya’daydı. (Hürriyet-Elif Altındağ)