Turizm sezonunun ardından Kuşadası’nın tüm mahallelerindeki çarşı esnafıyla toplantılar gerçekleştiren Belediye Başkanı M. Esat Altungün, esnaftan gelen en büyük şikayetin işgaliye üzerine yoğunlaşmasının ardından bir yönetmelik yayınlayarak, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren sıfır işgaliye uygulaması başlatacaklarını esnafa duyurdu. Başkan Altungün, esnafa yaptığı duyuru da ayrıca, sıfır işgaliye uygulamasının Kuşadası Ticaret Odası Meslek Komiteleri’nin de ortak tavsiye kararı olduğunu hatırlatarak, şehir merkezi ve tüm Kuşadası’nda dükkan önlerine yayılma yerine 30 santimetreyi geçmeyecek şekilde sürgülü, raylı sistemli vitrin uygulamasına geçileceğini açıklamıştı.

Kuşadası’nda faaliyet gösteren her kesimden tüm esnafa yapılan duyurunun ardından sıfır işgaliye uygulaması Kuşadası Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından denetlenmeye başlandı. Barbaros Bulvarı, Kahramanlar Caddesi, Sağlık Caddesi, İnönü Bulvarı, Atatürk Bulvarı başta olmak üzere tüm Kuşadası’nda yeni işgaliye uygulamasıyla ilgili kontrollerini sürdüren zabıta ekipleri, bir ay önceden yapılan bilgilendirmeye rağmen yeni işgaliye uygulaması dışında kalan her türlü olumsuzluğu ortadan kaldırmaya başladı.

Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, hem esnaftan, hem de vatandaştan büyük destek gören yeni işgaliye uygulamasıyla ilgili geri adım atmayacaklarının kesinlikle bilinmesini isteyerek, bu kararın hem esnaf, hem meslek kuruluşları hem de vatandaşın görüşleri alındıktan sonra ortak bir uygulama olarak devreye sokulduğunu söyledi. Kuşadası’nın bir turizm kenti olduğunu ve Kuşadası’nın turizmden başka alternatifi bulunmadığını yineleyen Başkan Altungün, “ Tüm projelerimizi, çalışmalarımızı turizm ekseni üzerine yapıyoruz. Bu şehirde yaşayan, bu şehirden ekmek yiyen herkesin de planlarını turizm üzerine yapması gerekiyor. Kuşadası’nda turizmi olumsuz yönde etkileyen ne kadar unsur varsa ortadan kaldıracağız. Bunları yaparken de mutlaka esnafın, ilgili tarafların, vatandaşın, turizmcilerin ve meslek kuruluşlarının da görüşlerini alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Kuşadası’nı halkla birlikte yönetiyoruz. İşgaliye konusunda da yoğun bir şikayet vardı. Bunu dikkate aldık ve gelen doğru talepleri değerlendirerek, sıfır işgaliye uygulaması başlattık. Sezon sonunda esnafımızla periyodik toplantılar yaptık, onların tüm sorunlarını dinledik. Ayrıca, Kuşadası Ticaret Odası’nın 3 Kasım 2011 tarihle meslek komitesi kararı da aynı yöndeydi. Bu amaçla işgaliye adı altında yayılma suretiyle gerçekleştirilen olumsuzluğun ortadan kaldırılmasına yönelik zabıta ekiplerimizin yaptığı çalışmalara tüm esnafımızın katkıda bulunması hepimiz için sevindiricidir. Bu çalışmalarımıza katkı koyan tüm esnafımıza teşekkür ediyorum. Yeni düzenlemenin onlara daha da bol kazançlar getireceğini temenni ediyorum “ dedi.