Davutlar Belediyesi, Sahil Siteleri’nin bulunduğu Adnan Kahveci Caddesi’nde, bir süre önce altyapı çalışması başlattı. Bu kapsamda 1.5 kilometre uzunluğundaki cadde boyunca sağlı sollu dikili olan her biri 15 yaşındaki 200 kadar demir ağacı kökünden söküldü. Ağaçların başka bir yere nakledilmeyip, elektrikli testere ile dal ve köklerinin odun, diğer kısımlarının ise kereste olarak kullanılmak üzere kesilmesi çevreci ve belde sakinlerini kızdırdı.

Demir ağaçlarının kimseye bir zararı olmadığını aksine caddeye güzel bir görüntü kattığını belirten site sakinlerinden Süleyman Ahlat, "10 yıl önce yazlık aldığımda, bu ağaçlar vardı. Gölgelerinden yararlanıyorduk. Kesilmelerine anlam veremedik. Sorduğumuzda yol ve altyapı çalışmalarını engellediği söylendi. Böyle bile olsa en azından sökülüp, başkta bir yerde nakledilebilirdi" dedi. Çevreciler de yapılanın ağaç katliamı olduğunu söyledi.

Ağaçları kesmekten başka çareleri olmadığını ileri süren Belediye Başkanı Tuncay Uysal ise "Bu caddemiz kot farkı nedeniyle yüksekti. Her yağmurda bazı yazlıkları su basıyordu. Biraz alçaltmak için altyapı çalışmasına başladık. Yolun kanalizasyon çalışmasını ise İller Bankası yürütüyor. Caddedeki sağlı, sollu sıralanan demir ağaçları enerji nakil hatlarına zarar verdiği için her yıl budamak zorundaydık. İller Bankası yetkilileri de bize döşedikleri hattın etrafında kökleri kısa veya küt olan şebekeye zarar vermeyecek, turunç- palmiye gibi ağaçları önerdiler. Bizim de bu caddedeki kaldırımlarda parke taşı kaplama işlerimiz olacağından ağaçları kesmek zorunda kaldık. Yoksa altı ay sonra kapanacak olan bir belediye olarak bu çalışmaları niye yapalım?" dedi.

Ağaçları başka yere nakletmelerinin mümkün olduğunu belirten Başkan Uysal, "Ancak, bu çok zor bir iş. Ağaçların söküm yönüne göre dikiminin yapılması gerekiyordu" diye konuştu.

Kesilen ağaçların kerestelerinin sert olması nediniyle beldedeki mezarlıkta cenaze defin işlemlerinde kullanacaklarını da vurgulayan Başkan Uysal, dal ve köklerini ise ihtiyaç sahibi vatandaşlara odun olarak dağıtacaklarını kaydetti.


Demir ağacı


Latince adı 'Casuarina quisetifolia' olan demir ağacı, sahillerde, kumluk, fakir ve çorak arazilerde ıslah ve ağaçlandırma amacıyla dikiliyor. Bu ağaç türü, iyi drenajlı, nemli ve ıslak topraklarda iyi gelişiyor. Hızla büyüyen ve boyları 20-25 metreyi bulan demir ağaçlarının çapları ise 1 metreye ulaşıyor. Kent içinde yol ağacı olarak tercih edilen demir ağaçları, rüzgar ve ses perdesi oluşturmak amacıyla da kullanılıyor. Kirli hava şartlarına ve rüzgara dayanıklıdır. Böcek ve mantarlara karşı duyarlıdır. Odunu kalorisi yüksek, kül miktarı az olduğu için yakacak olarak çok rağbet görür.