Kadınlar Denizi Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı'nda, 2013 yılında başlanan fore kazık çalışmasından kaynaklandığı düşünülen zemin hareketliliği Mücella Emgin, Dergah ve Özgün sitelerinin bulunduğu bölgede tehlike oluşturdu. Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı ile belediye ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda bazı bloklarda olası bir faciaya karşı tahliyesine karar verildi.

Kuşadası Belediyesi'nden konuyla ilgili açıklamada zemin hareketliliğinin iki ay önce başladığı belirtilerek şöyle denildi:

"Söz konusu bölgede ilk inceleme 30.09.2014 tarihinde yapılmış, sürdürülen gözlemler sonucu 05.11.2014 tarihinde zemin hareketlerinin gözle görülür hale geliştiği saptanmıştır. Belediyemizce derhal Kuşadası Kaymakamlığı aracılığı ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden yerinde inceleme ve olası tehlikeyi önleme çalışmaları konusunda teknik destek talebinde bulunulmuştur. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Aydın Büyükşehir Belediyesi Afet ve Doğal Kaynaklar Yönetimi ve Şube Müdürlüğü ekipleri teknik inceleme yapmış, raporları beklenmektedir. Söz konusu bölgede bulunan inşaat şirketlerine, müteahhitlerine ve yapı denetim firmalarına gerekli yazılar yazılarak, gerekli incelemelerin yapılması ve önlem alınması konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca belediyemizce söz konusu zemin hareketi ile ilgili olarak üniversiteden yardım istenmiş, gerekli jeolojik çalışmalar yapılmaktadır. Gelecek raporlar doğrultusunda yapılması gerekenler, alınması gereken tedbirler ivedilikle yerine getirilecektir."

RİSKLİ YAPILARA TAHLİYE

Açıklamada, incelemeler sonucu bazı konutlar için tahliye kararı verildiği belirtilip, burada yaşayanların belediye olanaklarıyla misafir edileceği kaydedildi. Öte yandan inşaat ile ilgili yapılan incelemede, çalışmaların 2013 yılı Ağustos ayında ruhsatsız ve izinsiz başladığının aktarıldığı açıklamada şöyle denildi:

"Zemin hareketliliğine neden olduğu sanılan 2013 ada 26 parselde 2013 yılı Ağustos ayında başlayan fore kazık ve inşaat çalışmalarıyla ilgili olarak, dönemimizde belediyemiz ekiplerince iki kez işlem yapılmıştır. Ruhsatsız ve kaçak olarak fore kazık yapıldığı, arazinin hafredilerek zemin bozulduğu gerekçesi ile 08.05.2014 tarihinde mühürlenmiş, 09.05.2014 tarihinde yapılan kontrolde yapının yapımına devam edildiği saptanarak ikinci kez mühürlenmiştir. Yapılan mühürlemelere rağmen faaliyetlerini sürdüren inşaat sorumluları hakkında 09.05.2014 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur."