Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında Meydana gelen yangın sonrasında 301 kişi hayatını kaybetti, 486 kişi kurtuldu. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bu arada aynı firmaya ait, Atabacası ve Işıklar Maden ocakları da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, müfettişlerin incelemesi sonrasında, iş sağlığı ve güvenliği açısından riskli bulunarak kapatıldı.

MADEN OCAKLARI, ÖLÜM MAKİNESİ OLDU

Facianın hemen ardından sessiz bekleyişe geçen maden işçileri Ankara'ya giderek yeni yasalar için söz aldı. Madencilere yeni düzenlemeler için söz veren hükümetin yasa teklifinin ayrıntıları da ortayla çıkmaya başladı. Taşeronluğu yasaklayan, emeklilik yaşını düşüren ve haftalık çalışma saatini 30 saat olarak düzenleyen, 6 maaş ikramiye getiren yeni tasarı, facianın meydana geldiği Soma'da genellikle olumlu karşılandı. Tasarıyı değerlendiren taraflardan biri, oğlu Kader Yıldırım'ı madene kurban veren baba Mehmet Yıldırım oldu. Torunları, gelini, eşi ve yakınlarıyla şehitliğe gelip oğlunun mezarının başında gözyaşı döken Mehmet Yıldırım, madenciliği artık istemediğini söyledi. Yıldırım, “Maden ocakları Soma'da ölüm makinesi halini almış durumda. Orada açıklananın çok üzerinde ölüm olduğuna inanıyorum. Bu yasalar da, iyi, olumlu şeyler düşünülmüş ama çıkartılacağına inanmıyorum. Çünkü verilen sözler hep yarım kalıyor. Maden ocakları iyi bir denetimden geçirilsin sonra işçiler içeriye alınsın. Artık yeni ölümler yaşanmasın" dedi.

SENDİKANIN YENİ YÖNETİMİ; SOMA İÇİN ACİL YASA ÇIKSIN

Facianın ardından işçilerin tepkilerinin artması üzerine istifa eden sendika yönetiminin yerine geçen Çarşamba ataması yapılan Maden İş Sendikası Ege Bölge Şube Başkanı Ali Gökmen ise, yasa tasarısını olumlu bulduğunu dile getirdi. Gökmen, “Biz böyle yasalar çıkartılmasından memnun oluruz. Sendika olarak da her türlü desteği veririz. Ama ilk önce Soma'da hayatını kaybeden 301 işçinin, bir yakınının kamuya alınması için özel yasa çıkartılmasını istiyoruz. Can veren işçilerin ailelerinden birisi hemen kamuda memur olarak alınsın. Onun sonrasında diğer düzenlemeler yapılsın" dedi.

Sendika olarak denetimler sırasında kendilerinden bir temsilci bulundurulmasını isteyen Ali Gökmen, “Bizler denetimlerin daha sık yapılmasını istiyoruz. Ama denetimlerin nasıl ve ne şartlarda yapıldığını bilmediğimiz için fikir yürütemiyoruz. Bizden de bir temsilcinin müfettişlerin yanında olmasını istiyoruz. O zaman içimiz daha rahat eder. İLO sözleşmesinin 176'ıncı maddesinin kabul edilmesini istiyoruz. Madenlere Avrupa standartları getirilsin. Ayrıca, bu emeklilik işleri de açıklığa kavuşturulmalı. Yani emeklilik için geçerli olacak olan pirim günü nasıl olacak? Çalışma günleri nasıl hesaplanacak?" dedi.

YASA ÇIKMADAN İŞÇİLER DE DİNLENSİN


Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de çalışan madencilerden Vural Azman da, kendileri için iyi şeyler düşünüldüğüne inandıklarını ama bunların yetersiz olduğunu söyledi. Vural Azman, “Bizler yasalar çıkmadan önce madencilerin de dinlenmesini istiyoruz. Çünkü madeni bilen, zorluklarını yaşayan bizleriz. Bizlere de kulak verilsin. Ayrıca emeklilik yaşı 55'den 50'ye düşüyormuş. Ama zaten 2008 yılından önce bu 38 yaştı. Her şeyden önce bizler düşünülüyorsak o zaman 2008 yılından önceki düzenlemeler de getirilsin. Ama yapılmıyor. Şu anda Somalının içinde metan gazı dolu. Çakmak da hükümetin elinde, hükümet ister çakmağı çakar ve bizi patlatır. İsterse de bu gazı yanmadan bitirir. Bunu bekliyoruz" dedi.