İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, çilek üretiminin Manisa’da özellikle son yıllarda önemli gelişme gösterdiğini, çiftçinin işgücünü en iyi değerlendirdiği bir ürün haline geldiğine söyledi. Çebi, "Küçük alanlardan yüksek gelir elde edilmesi, kırsalda bulunan köylerimiz için önemli bir geçim kaynağı oluyor. Birim alandan elde edilen gelirin fazla olması, küçük alanların en verimli şekilde değerlendirilmesi ve tüm aile fertlerinin işgücünün üretime katkısı nedeniyle ilimizde çilek üretimi her geçen gün artıyor. Özellikle Köprübaşı, Kula ilçeleri ile merkez Osmancalı Köyü’nde yoğunlaşırken, çilek üretiminin gelişimi bir ilçemizin ve köylerimizin kaderini değiştirmiş durumdadır. Köprübaşı ilçemizde işgücünün devamlı göç vermesi son yıllarda çilek üretiminin gelişmesi ile beraber tersine dönmeye başlamış olup, diğer ilçelerden de işgücü alma noktasına gelmiştir" dedi.

Çilek üretiminin sayısal verilerine de değinen İl Müdürü Çebi, "Yaklaşık 5 bin 500 dekar alanda yapılmakta olan üretimden 12 bin 500 ton verim alındı. Bu durum ilimiz ekonomisine çok büyük katkı sağlamakla birlikte, ihracat potansiyelini de artırmıştır. İhraç ettiğimiz çilek miktarı yıldan yıla değişmekle birlikte yaklaşık olarak 2012 yılında bin 750 ton civarındadır. Bu durum o yılın verimine göre değişmektedir. Çilek üretimimiz ile birim alandan dekar başına 3-5 ton arasında verim elde edilmektedir. Elde edilen çileklerimizin günlük fiyatlandırılması komisyon tarafından belirlenir" diye konuştu.

Hibe desteklemelerine de değinen Çebi, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak çilek üretimine çok büyük önem vermekteyiz. İlimizin yüksek kesimleri, özellikle küçük alanlar ve kırsal alanda yaşayan vatandaşımızın işgücü yoğunluğu nedeniyle bu alanları değerlendirmek amacıyla çilek fidesine destekleme yapıyoruz. Fide dağıtımını İl Özel İdaresi kanalıyla yapıyor ve yıllık ortalama 300 bin civarında çilek fidesi dağıtıyoruz. Bölgede çilek yetiştiriciliğini artırmak amacı ile 2012 yılına kadar yüzde 100 hibe desteği ile dağıtmış olduğumuz çilek fidelerini 2012 yılı itibariyle yüzde 50 hibe desteği ile dağıtmaktayız" dedi.

Çileğin çok iyi bir alternatif ürün olduğuna değinen Çebi, "Yapmış olduğumuz bu çalışmalar tütüne alternatif ürün geliştirme programı çerçevesinde uygulanmaktadır. Ürün tercihlerini çilekten yana kullanan çiftçilerimiz tütüne istinaden daha fazla verim elde etmişlerdir. Çünkü tütünden 10 dekarda elde edecekleri verim, çilekten bir dekarda elde edecekleri verime eşdeğerdir" diye konuştu.