Manisa'da, 'paralel devlet yapılanması' ve 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 15'i adli kontrol şartıyla 22 şüphelinin serbest bırakılmasına savcılık itiraz etti. Bunun üzerine şüphelilerden 7'si hakkında tutuklama kararı çıktı. Bu sabah yakalanıp adliyeye sevkedilen zanlılarla birlikte tutuklu sayısı 10'a yükseldi.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde yaklaşık bir yıldır sürdürüldüğü belirtilen 'paralel devlet yapılanması' ve 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) iddiası soruşturması kapsamında, geçen hafta salı gecesi kentteki 35 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Ülke genelinde yürütülen soruşturmalarda olduğu gibi bu operasyonda da 1 numaralı zanlı Fethullah Gülen olarak yer aldı. Valiliğin başörtülü kadın şüphelilere takılan kelepçeyle ilgili yaptığı açıklama sonrası "ayrımcılık" eleştirilerine hedef olan operasyonda, ilk olarak 24 kişi gözaltına alındı. Bir gün sonra ise kuyumcu R.K. gözaltına alındı. Gözaltına alınan sayısı 25'e çıktı.

Aralarında doktor, avukat, işadamı, eğitimci, müteahhit gibi çeşitli meslek gruplarından kişilerin bulunduğu zanlılardan bir bankada özel güvenlik görevlisi M.H.E. ile aynı yerde operasyon sorumlusu K.E. ve banka çalışanı A.M.B. savcılık talimatıyla emniyetten serbest kaldı. Gözaltındaki kişi sayısı böylelikle 22'e düştü. Olayla ilgili aranan A.E., M.S. ve M.D. teslim olunca gözaltı sayısı 25'e yükseldi. Emniyetteki işlemlerinin ardından zanlılar adliyeye sevk edildi.

İLK OLARAK 3 TUTUKLAMA

Şüphelilerden L.S.Y. savcılıktaki ifadesinin ardından serbest kaldı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan Sulh Ceza Hakimliği'nde yaklaşık 20 saat süren duruşmada M.K., öğretmen Y.A. ve kuyumcu R.K., 'Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etme', 'silahlı terör örgütüne üye olma, yönetme', 'terörizmi finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlamalarıyla tutuklandı.

15'İ ADLİ KONTROLLE 22 ZANLI SERBEST KALDI

F.E., F.A., F.U., H.G.O., H.Ç., M.E., M.H., M.Y., M.Ç., Ş.A., Ö.Y., Ö.Y., A.E., M.S. ve M.D'nin aralarında bulunduğu 15 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Şüphelilerden T.A.A., E.H., T.Z., M.D., R.Ü., S.A. ve V.İ. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.

GÜLEN VE "MANİSA İMAMI"YLA BİRLİKTE 4 ARANAN VAR

Operasyonun 1 numaralı ismi Fethullah Gülen ve şüphelilerin kendi içlerinde "Manisa İmamı" olarak adlandırıldığı öne sürülen özel bir eğitim kurumunda eğitim koordinatörü olan A.Ş. ile kuyumcu İ.A.nın ve H.T.K.'nin arandığı kaydedildi.

İTİRAZ ÜZERİNE 7 TUTUKLAMA

Operasyonla ilgili dün gece sıcak gelişmeler yaşandı. Savcılığın serbet bırakılmalara itirazı üzerine 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, kararı tekrar görüştü. Serbest kalanlardan Ö.Y., kardeşi Ö.Y., Avukat A.E., Mobilyacı M.D., Muhasebeci F.U., Ş.A. ve F.A. hakkında dosya üzerinden inceleme yapan Manisa 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararı verdi. Bu sabah tekrar gözaltına alınan zanlılar, emniyete getirildi. Buradan sağlık kontrolü için Manisa Devlet Hastanesi'ne götürülen şüphelilere kelepçe takılmadığı görüldü.

TEPKİLİ ZANLI: "ÇOCUKLARIMI TERÖRİST YETİŞTİRECEĞİM"

Zanlılardan bir ilkokulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ş.A., otobüsten inerken basın mensuplarına, "Bu haksızca zulmü bize reva görenleri Allah kahrı perişan eylesin. Hırsızlık yapmadım, rüşvet yemedim. Evimde bile bıçağı aileme verirken tersinden veriyorum. Terörden tutuklanıyorum ben. Benden efendilik beklemeyin. 56 yaşına kadar ben bir din bilgisi öğretmeniyim. Allah'tan korkun. Benden efendilik beklemeyin. Çocuklarımı terörist yetiştireceğim" dedi. Avukat A.E. de sağlık raporuna götürülürken "Bizi terörist ilan ediyorlar" diye bağırdı.

Zanlılar haklarındaki karar yüzlerine okunmak üzere adliyeye getirildi.