İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Suat Çelikel, düzenlediği basın toplantısında Fok Badem’e eziyet ettiği gerekçesiyle eleştirilen Veteriner Hekim Avni Gök’ün “eğitim” amaçlı bunu yaptığını, çünkü Badem’in insanlara fazla yakın olması nedeniyle zarar vermesini engellemek istediklerini söyledi. Avni Gök’ün 2006 yılında 40 kilogram ağırlıkta ve kötü durumda olan Akdeniz Foku Badem’in rehabilitasyona alınmasında ve yeniden hayata döndürülmesinde payı olduğunu kaydeden Çelikel, “Özel bir sondayla mideye girilerek balık püreleri verilerek beslenmiştir. Bu yöntem dünyada bir ilktir ve böylece Badem 70 kiloya ulaşabilmiştir” dedi.

“SARILDIĞINI SANIYOR BOĞUYOR”


Rehabilitasyon sonrası Badem’in insanlara alışmamasına büyük özen gösterildiğini ve Badem’in 2007 yılında Gökova Körfezi’nden doğaya bırakıldığını hatırlatan Çelikel, “Ancak 15 gün sonra bir Alman turist ve 8 kişiyi ısırdığı belirlenmiştir. Bu olay Muğla Akyaka’da olmuştur. Badem’i insanlardan uzaklaştırmak için Datça açıklarında tekrar doğaya bırakılmış, ancak insanlar oynamak için plajlara gelip kendini sevdirirken oyun oynarken zarar vermek istemese de ısırıyor, yüzen insanlara sarılmak suretiyle boğulmasına neden olabilecek temaslarda bulunuyordu” dedi.

DERNEĞİN KENDİSİ KARAR ALDI

Bu yüzden Yunanistan’da 3 Akdeniz Foku’nun öldürüldüğünü, bunun Türkiye’de kesinlikle yaşanmasının istenmediğini dile getiren Çelikel, “Badem’i insanlardan tutma konusunda başarılı olunamadı. Bu arada Badem bir dalgıcın zıpkınıyla gözünden yaralandı. Ölme riski de doğacağından Türkiye Sualtı Derneği’nin aldığı kararla Badem’e insanların zararlı olduğunu anlatacak bir yöntem arandı ve iki kez suya, bir kez Badem’e göstermelik vurmak suretiyle insanların da zararlı olduğu anlatılmaya çalışıldı” diye konuştu.

“BUNU YAPACAK KİŞİ DEĞİL”

Çelikel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, hayvana zarar vermek anlamında yapılan sopayla ölesiye dövmek değil. Avni Gök de bunu yapacak kişi değil zaten. Amacımız veteriner hekimi aklamak, “yaptığı doğrudur’ demek değil. Biz bunun peşindeydik. Kamera görüntülerini çeken yine bir dernek yöneticisi. Eğitim amaçlı olduğu söyleniyor ama sonra bir şekilde veteriner hekimi karalamaya yönelik bir kampanya başlatılıyor. Kamerayla çeken yönetim kurulu üyesi arkadaşın hiç sesi çıkmıyor. Dört yıl önce çekilen bir görüntü. Amaç Bademi kurtarmaksa bu şekilde olmamalı.”

GÖRÜNTÜLER TARTIŞMA YARATMIŞTI

Geçtigimiz ay, Fok Badem’in Marmaris İlçesi’ne bağlı Karacasöğüt Köyü’ndeki bir koyda Akdeniz foku Badem’in sopayla dövülerek eğitilmeye çalışıldığı görüntüler ortaya çıkmıştı. Şok görüntülerde Veteriner Avni Gök’ün sopayla Badem’e vurması Türkiye’de hayvanseverleri ayağa kaldırmıştı. Gök ve projeyi yürütenler Badem’in insanlardan korkması için bu eğitimin yapıldığını önesürmüştü. Ancak, Kaymakamlık Gök’e 1848 lira para cezası uygulamıştı.