Muğla Valisi Amir Çiçek, yaptığı yazılı basın açıklamasında, dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın yıllardan bu yana en küçük bir yapılaşmaya ve çevreye zararlı hiçbir faaliyete izin verilmeden korunan ve korunmaya devam edilen alan olduğunu söyledi. Çiçek, şöyle dedi:

"Bu alanın aynı hassasiyetle korunarak ülke turizmimizin hizmetine sunulması amacıyla, başkanı Muğla Valisi olan Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Başkanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı olan Türkiye Çevre Koruma Vakfı arasında yüzde 50'şer ortaklıkla kurulmuş olan, halen bir vali yardımcısı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı Müdürü yönetimindeki iki yönetici ile ortaklaşa yönetilmekte olan MUÇEV Limited Şirketi'ne, kamu yararına faaliyet gösteren bir kuruluş olması münasebetiyle Başbakanlık onayı ile işletmesi geçen 28 Mayıs'ta üç yıllık bir protokolle devredilmiştir. Kamu yararına kurulmuş olan MUÇEV Limited Şirketi'ne işletilmek üzere devredilen bu alanın işletmesi İztuzu Plajı, Dalyan Kanal İskeleleri ve Dalyan Ağzı Karasal Alanı olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu üç bölümden bir olan İztuzu Plajı ve ikinci alan olan Dalyan Kanalı iskeleleri altını çizerek belirtiyoruz ki şu ana kadar hiçbir özel şirkete ihaleli veya ihalesiz verilmemiş ve devredilmemiştir. Sadece üçüncü alan olan Dalyan Ağzı Karasal Alanı şemsiye-şezlong ve büfe işletmesi, MUÇEV'e devir protokolünün geç onaylanması ve işlemlerin Haziran sonlarına kadar sarkması münasebetiyle, o güne kadar hem valiliğe hem de bakanlığa yazılı veya sözlü olarak ulaşmış olan bütün taliplilere ki içinde Ortaca Belediyesi de vardır, telefon yoluyla hızlı bir şekilde ulaşılarak tekliflerini yazılı olarak hızlı bir şekilde ulaştırmaları istenmiştir. Gelen 6 teklif arasından en yüksek teklif olan yıllık işletme bedeli olarak 1 milyon 239 bin lira teklifi veren DALÇEV Limited Şirketi'ne (Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı bir şirkettir) 3 yıllığına işletmek üzere protokol imzalanmıştır. Ancak yürütmeyi durdurma kararları nedeniyle bu bahsi geçen şirkete de hala devredilememiştir."

Vali Çiçek, açıklamasında Muğla Valiliği olarak ilk önceliklerinin bu alanların korunması, ülke turizmine katkı sağlanması ve kamu hizmeti amacıyla kurulan MUÇEV Limited Şirketi aracılığıyla da yine bu alanları koruma ve geliştirmeye yönelik yapılacak olan bakanlık ve valilik çalışmalarına destek olunması olduğunu söyledi. Vali Çiçek, şöyle dedi:

"Bu ve benzeri alanların bazı işleri veya işletmesinin hizmet alımı olarak başka özel şirketlere yaptırılması söz konusu olsa dahi bu işler, yüksek çevre hassasiyeti, katı kurallar ve ihaleyi kazanan özel şirket aleyhine düzenlenen ağır sözleşmelerle teminatımız altına alınmıştır. Ayrıca bu protokollerde gerekli görüldüğü durumlarda tek taraflı olarak idare lehine fesih yetkisi de mevcuttur. Şunun da bilinmesini isteriz ki sezon ortasında yani haziran-temmuz ayı gibi bir dönemde mecburen hızlı yapılan bu ihalelerde bile kesinlikle kamu yararı, kamu düzeni esas alınarak en yüksek teklif veren kişi ve şirketler tercih edilmiş; bu süreçte dahi acil olmayan bazı alan ihalelerinde gazete, internet sitesi ilanı ile açık artırma yolu tercih edilmiştir. Sonuç olarak şunu da belirtmek isteriz ki valiliğimiz bütün bu süreçleri, kamu yararı ve çevre koruma hassasiyeti gözeterek yakinen takip etmekte olup yasalara ve yargı kararlarına aykırı hiçbir uygulamaya da müsaade etmeyecektir."