Alanda incelemelerde bulunan CHP Didim İlçe Başkanı Şavgu Aydın, geçen yıl müze ziyareti sırasında eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın tuvaletlerin kokusundan rahatsız olduğunu ve müze müdürü uyardığını hatırlatarak, "Hizmette devamlılık esastır. Yapılan yanlış iş sonucunda foseptik altında kalan zemini temizlemek üzere yeni bakanı davet ediyorum" dedi.

Büyük Menderes Nehri’nin suları altında kalan Milet Müzesi ile İlyasbey Külliyesi’ndeki durumun basına yansıması üzerine Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile DSİ 21. Bölge Müdürlüğü çalışma başlattı. Sudan kapanan yolda dolgu, müzenin arka tarafında bulunan arazide ise kanal çalışmasına başladı. CHP İl Genel Meclis üyesi ve Grup Başkanvekili Hasan Yavuz, İl Genel Meclisi Kültür Turizm Tanıtım ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Mehmet Cahit Kaya, CHP Didim İlçe Başkanı Şavgu Aydın ile CHP Akyeniköy Belde Teşkilatı Başkanı Toygun Ak, çalışmaları yerinde inceledi. Milet Müzesi’ne giden heyet, müze bahçesinde meydana gelen su baskının ardından foseptiğin de taştığını gördü. Heyet kötü koku ve görüntüye dikkat çekti. Heyet, Didim Müze Vekili arkeolog Hasibe Akat’tan bilgi aldıktan sonra İlyasbey Külliyesi’ne gitti.

MÜZENİN DİDİM’E TAŞINMASI

CHP Didim İlçe Başkanı Şavgu Aydın, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, geçmiş dönemde müzenin yerinin yanlış olduğuna dair tepkilerin ciddiye alınmadığını belirtti. Aydın, "Öyle oturduğun yerden masa başından 'Yaptık oldu' mantığının yanlışlığı gözler önündedir. Müzenin yeri, o dönemde de dile getirildiği gibi, hem fiziki anlamda hem de ekonomik geri dönüşümü olarak yanlıştır. Zamanında müzeyi Apollon Tapınağı’nın çevresinde SİT alanı diye yapmayan zihniyet başka bir SİT alanına ölü bir yatırım yaptı. Her ne kadar çalışma yapılsa da benzer manzaralar geçmişte olduğu gibi gelecekte de yaşanacak. Müzenin Didim’e taşınması yeniden gündeme alınmalı" dedi.

BAKANI DAVET EDİYORUM

SİT alanı içerisinde yer aldığı için kanalizasyon şebekesi bulunmayan Milet Müzesi’nin foseptiğinin de yağışların etkisiyle taştığını kaydeden Aydın, bu durumun müze bahçesinde kötü koku ve görüntü kirliliği ile birlikte sağlıksız bir ortam yarattığına tanık olduklarını söyledi. Aydın, geçen yıl müze ziyareti sırasında eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın müze içerisindeki tuvaletlerin kokusundan rahatsız olduğunu ve müze müdürü uyardığını hatırlatan Aydın, "Hizmette devamlılık esastır. İktidarda hala AKP var. Eski Turizm Bakanımız tuvalet kokusundan rahatsız olmuştu. Yapılan yanlış iş sonucunda foseptik altında kalan zemini temizlemek üzere yeni bakanı davet ediyorum" dedi.

MENDERES’İN AĞZI AÇILSIN


CHP’li İl Genel Meclis üyesi Mehmet Cahit Kaya da 2012’de yapılan çalışmalar sonucunda Menderes’in taşmasına denize döküldüğü yere biriken alüvyonların etkisiyle oluşan daralmanın neden olduğunun saptandığını söyledi. Kaya, "Bölgede Menderes’in denize döküldüğü alandan başlayarak kanal ıslahı çalışmalarının yapılması gerekir" dedi. Kaya, tarihi değerlerin yanı sıra çiftçinin de her yıl aynı baskınlardan büyük zararlar gördüğünü belirterek, "Çiftçi her yıl pamuk öncesinde ektiği ilk ürününü suya teslim ediyor. Yine umutlar pamuğa kaldı. Bu soruna kesin çözüm üretilmesi DSİ’nin bölgede bilimsel çalışma yaparak ilerlemesi lazım" dedi.