Dalaman’daki intihar girişiminin ardından Fethiye’de yoğun bakımda kaldığı özel hastanede beyin ölümü gerçekleşen S.Y.’nin organları uçakla 5 kişiye gönderildi. Muğla’nın Dalaman İlçesinde lise birinci sınıfa giden 15 yaşındaki S.Y., iki gün önce babasına ait ruhsatlı silahla başına ateş ederek intihar etti. İlk tedavisi Dalaman Devlet Hastanesi’nde yapılan S.Y., daha sonra Fethiye’deki özel bir hastaneye sevk edilerek yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. 2 gün boyunda yaşam mücadelesi veren genç kız, pazartesi akşamı yaşam mücadelesini kaybetti ve beyin ölümü gerçekleşti.

Bunun üzerine aile ile irtibata geçen Fethiye Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Uğur Çomak, S.Y.’nin organlarının bağışlanması konusunda aileyi ikna etti. Ailenin onayıyla harekete geçen Organ Bağışı Merkezi, ilgili hastanelere bağış duyurusunu yaptı. Başvurunun yapılmasını ardından Ankara, İstanbul, İzmir ve Denizli’den organlara talep geldi. Ankara Üniversitesi’nden bir ekip Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen jet uçakla S.Y.’nin kalbini almak için Dalaman’a buradan da kara yolu ile Fethiye’ye geldi. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından S.Y.’nin kalbi polis eskortu eşliğinde yine karayolu ile Dalaman Havalimanı’na oradan da jet uçakla Ankara’ya götürüldü. İzmir’den gelen bir ekip S.Y.’nin karaciğerini İzmir 9 Eylül Hastanesi’ne, böbreğinin tekini İstanbul Şişli Eftal Hastanesi’ne ve pankreası da Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’ne götürmek için aldı. Denizli’den gelen bir başka ekip ise S.Y.’nin diğer böbreğini alarak Pamukkale Üniversitesi’nde yatan bir hastaya verilmek üzere götürdü. 2011 yılının ikinci organ naklinin gerçekleştirildiğini söyleyen Fethiye Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Uğur Çomak, S.Y.’nin ailesine duyarlı davranışından dolayı teşekkür etti. Elim bir olay sonrasında hayatını kaybeden S.Y.’nin organları ile 5 kişiye hayat olacağını anlatan Çomak, yeni güne 5 kişinin mutlu olarak uyanacak olmasının sevindirici olduğunu açıkladı. Öte yandan organları bağışlanan S.Y.’nin yakınları da nakil işlemleri bitene kadar hastanede bekledi. Üzgün oldukları gözlenen S.Y.’nin yakınları Uğur Çomak’tan organların verileceği ailelerle tanışmak istediklerini belirtti.


BABADAN TEK ŞART


Eşiyle birlikte kızının organlarını bağışlayan baba Sezgin Yaman, bunun karşılığında tek şart sundu; Kızının organlarıyla hayat bulacak olan kişileri tanımak. Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsinin ardından kızının cansız bedenini teslim alan Sezgin Yaman, kızının hayat dolu ve neşe kaynağı olduğunu söyledi. Yaman, kızının küçük yaşlardan itibaren spor yaptığını, Uzakdoğu dövüş sporları alanında ödüllerinin bulunduğunu, intihar etmek için bir nedeninin bulunmadığını dile getirdi.

Kızının organları için sunduğu tek şart için de açıklama yapan Sezgin Yaman, "Ben kızımın organlarıyla hayat bulan kişileri tanımak istiyorum. O kişiler çocuksa onları büyütmek istiyorum. Öğrenci iseler, okutmak ya da ihtiyaçlarını gidermek istiyorum. Büyüklere de yardım etmek istiyorum. Kızımı onlarda bağrıma basmak istiyorum" dedi. İşlemlerin ardından ailesine teslim edilen Seher Yaman’ın cenazesi, ikindi vakti Dalaman’daki cenaze töreninin ardından gözyaşlarıyla toprağa verildi.