Antik kentte 56 yıldır kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdüren İtalyan heyet çalışmalara devam ederken, Denizli Valiliği’nin yaptığı başvuruyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nün Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında kazı yapmasını uygun buldu. Prof. Dr. Şimşek ve ekibi kentin nekropolünde 12 ay boyunca kazı çalışması yapacak. İtalyan kazı ekibi ise Pamukkale Üniversitesi ile birlikte kazı yapacak ama yılın sadece 2 ayı kazılara katılacak.

Pamukkale Örenyeri’nde İtalya’nın Lecce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Francesco D’Andria, 56 yıl önce kazılara katıldı. Öğrenci olarak geldiği Pamukkale’de profesör olan D’Andria ve ekibi, yılın 2 ayı kazı çalışması yapıyordu. Kazıların oldukça yavaş gittiğini belirten Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay’a kazıların Laodikya’da olduğu gibi 12 aya yayılması ve Hierapolis’in bir an önce ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi. Bakanlık ile Denizli Valiliği arasında uzun süredir devam eden görüşmeler olumlu sonuçlandı ve Hierapolis’te yılın 12 ayı kazı yapılması için izin çıktı. Kazılara ise Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlık edecek.

Helenistik dönemden genç antik çağa kadar yaklaşık 2 bin mezarın bulunduğu Hierapolis nekropolüne hemen kazma vurulacağını söyleyen Denizli Valisi Abdülkadir Demir, "Tümülüs, lahit, ev ve tapınak tipi mezarlar, tonozlu mezarlar, açık avlulu mezarlar, düz çatılı mezarlar, altar tipli mezarlar, obelisk mezarlar, hypojeler, kaya oygu mezarlarının bulunduğu dünyanın en eşsiz mezar çeşitleri Hierapolis’te bulunuyor. Öncelikle 1986 yılında mezarların arasına yapılan asfalt yol sökülecek. Yolun sağ ve sol tarafında kazılar başlayacak. Önemli bir dünya mirasını ayağa kaldıracağız. Kazılar için kaynak sıkıntısı söz konusu olmayacak. Bakanlık, İl Özel İdaresi gereken bütçeyi ayıracak" dedi. İtalyan ekibinin Hierapolis’te 56 yıllık birikime sahip olduğun, bu birikimi Türk ekibi ile paylaşacaklarını ve çalışmaların da ortak yürütüleceğini belirten Demir, "Bilindiği gibi İtalyan ekibi yılın sadece 2 ayı çalışıyordu. 56 yılda önemli bulgular, restorasyonlar yapıldı ama bize göre yeterli değil. Biz ise, kazıların 12 aya yayılması gerektiğini düşündük ve bu kapsamda bir süredir çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Helenistik dönemden genç antik çağ sonuna kadar, antik dönem mezar tipleri ile ölü gömme geleneklerini en iyi şekilde yansıtan Hierapolis Nekropolü, kentin mimarı, şehircilik ve sosyo-ekonomik gelişimiyle ilgili yazıtlarıyla bize önemli bilgiler veriyor. Bu önemli nekropol ayağa kalktığında dünya harikası eserler de ortaya çıkacak" diye konuştu.