Dünyaca ünlü Türk denizci ve kartografı Piri Reis’in yaklaşık 500 yıl önce, üzerinde 25 yıl çalışarak çizdiği ve 1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın izniyle yayınladığı 'Kitab-ı Bahriye’deki Ege ve Akdeniz haritasının aynısını çizmek için kollar sıvandı. Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra da haziran ayında emekli büyükelçi Süha Umar’ın (68) hazırladığı 'Piri Reis’i Anlamak-500 Yıl Sonra Piri Reis’in İzinde Projesi' için harekete geçildi. Projeyi hayata geçirecek Emekli büyükelçiler Süha Umar (68), Umur Apaydın (66), emekli orman yüksek mühendisi Serhan Göksu (62) gemi mühendisi Ömer Şaylan (70), işadamı Ali Pekdeğer (65), ünlü rallici İskender Arıoba (68) ve kaptan Nurettin Özkurt (48), gruplar halinde, dönüşümlü olarak, Ege kıyılarındaki bin millik ilk rotayı tamamladı. Son grupta yer alan emekli büyükelçiler Süha Umar (68), Umur Apaydın (66) ve ünlü rallici İskender Arıoba (68), 11 metre uzunluğundaki 'Dalgacı' isimli yatla Milta Marina’da demirledi. Hava koşulları nedeniyle projeye 2014 yılı haziran ayına kadan ara verdiklerini belirten Süha Umar, şunları söyledi:

"İlk rotada hazırladığımız haritanın Piri Reis’in çizdikleriyle bire bir uyuştuğuna şaşkınlıkla tanık olduk. Su kaynaklarını, kuyuları göstermiş. Acı suyu olan dereleri göstermiş. İçilmemesi uyarısında bulunmuş. O dereler hala var. 25 yılda 10 ülkede 14 bin mil yol kat ederek yarım asır önce çizilen haritanın aynını çizmeye çalışacağız. Projeyi değişmeli olarak gruplar halinde sürdüreceğiz. 2’nci rotamız Alarga isimli 20 metrelik kalyonla Ege adaları, Yunanistan, İtalya, İspanya kıyıları olacak. Çizdiklerimizi de 2016 yılında, ’Piri Reis Anısı’na ismiyle yayınlayacağız."

Türkiye’nin ilk şampiyon otomobil rallicisi İskender Arıoba da Türk denizciliğinin elinde Piri Reis’in çalışmasının dışında, üniversiteler veya ilgili kurular tarafından yapılan ciddi bir haritalama ve araştırma bulunmamasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Arıoba bir amaçlarının da Piri Reis’i Türkiye’de daha iyi tanıtabilmek olduğunu söyledi.