Yaşanan kovalamacada, iddiaya göre ayağı yere takılan bir polis memurunun tabancasından çıkan kurşunun başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan Demirkaya, kaldırıldığı hastanede öldü.

Erzincan'da vatani görevini yaptığı sırada hava değişimi alan ve geri dönmeyen Mahir Zorbey Demirkaya hakkında Askeri Mahkeme tarafından yakalama kararı çıkartıldı. Ayrıca açılan davada geçen günlerde sonuçlandı, Demirkaya hakkında 10 ay hapis cezası Askeri Mahkemece onandı.

Güvenlik güçlerince aranan Demirkaya, 'Yaşı küçük çocuğu alı koymaktan' bugün sabah saatlerinde, Aydın Efeler Polis Merkezi'ne götürüldü. Demirkaya'nın asker firari olduğu burada ortaya çıkınca, Aydın Adliyesi'ne sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece hakkında kesinleşmiş olan 10 ay hapis cezası yüzüne okunan Demirkaya, tutuklandı.

BİR ANDA KAÇMAYA BAŞLADI

Cezaevine götürülüşü sırasında adliye önünde bekleyen annesi Şükran Yükselen Canbazoğlu'nu gören Demirkaya, vedalaşmak istedi. Polis ekiplerince kelepçesi çıkartılan Demirkaya, önce annesine sarıldı, ardından aniden kaçmaya başladı. Bunun üzerine polis ile Demirkaya arasında kovalamaca başladı. Bedesten Çarşısı Ayakkabıcılar Sokağı üzerine kadar süren kavalamacada "dur" ihtarında bulunan polis memurları havaya ateş açtı. Bu sırada ayağı yere takılan İnfaz Büro Amirliği'nde görevli polis memuru M.S.'nin, iddiaya göre, yere düşmesi sonucu ateş alan tabancasından çıkan kurşun, Demirkaya'nın başına ateş etti. Kanlar içinde kalan Demirkaya'yı gören polis memuru olay yerine acil yardım ekiplerinin gelmesini istedi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan Mahir Zorbey Demirkaya, Aydın Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Hastanede yapılan müdahalelere rağmen Demirkaya, kurtarılamadı. Güvenlik güçleri olay yerinde çevre güvenliğini alıp, inceleme yaptı. Polis memuru M.S. gözaltına alınıp, emniyete götürüldü.

Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.


AİLE SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Aydın'da polis kurşunuyla yaşamını yitiren asker firarisi Mahir Zorbey Demirkaya'nın ailesi savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Olay esnasında polislerin yanlışlıkla şüpheli diye yakaladıkları olayın canlı tanığı Mahir'in küçük kardeşi Hürkan Demirkaya, abisinin gözleri önünde vurulduğunu belirterek, "Polis direk ağabeyimin kafasına nişan aldı. Öyle iddia edildiği gibi düşme falan da yok" dedi.
Aydın'da dün akşam saatlerinde adliye çıkışında annesiyle vedalaşırken polisin elinden kaçan ve 'dur' ihtarına uymayarak kaçmaya devam edince polis memuru M.S'in silahından çıkan kurşunun başına isabet etmesiyle Aydın Devlet Hastanesinde yaşamını yitiren Mahir Zorbey Demirkıran'ın naaşı İzmir Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

Adliye çıkışında kendisiyle vedalaşırken kaçan oğlunun öldürüldüğünü gördüğünü söyleyip feryat eden acılı anne Şükran Yükselen Cambazoğlu, ağlamaktan konuşamadı. Gözyaşları dinmeyen yaşlı kadın, "Nasıl kıydınız benim çocuğuma, gözümün önünde kıydılar benim çocuğuma. Ne suçu vardı benim kuzumun terörist miydi, katil miydi. Ben çocuğumu özledim. Bu gözler gördü. Gözümün önünde vurdular. Bu saçlarım sabaha kadar ağardı. Ona beyaz yakışmıyor. Annem beni yetim bıraktın. Benim senden başka kimsem yoktu. Annem
sen daha çok küçüksün. Evlat acısı bambaşkaymış. Bu acı böyle bitmez. Gel sen ne istersen alacağım"

DİREK KAFASINA SIKTI


Abisinin asker kaçağı olduğu için polis tarafından ifadeye çağırıldığını ve beraber karakola gittiklerini belirten olayın canlı şahidi Hürkan Demirkaya, şunları söyledi: "Mahkemeye çıkışında 3 sivil polis ile birlikte ağabeyimi Elazığ'a göndereceklerdi. Abim annemle vedalaşırken birden koşmaya başladı. Peşinden de bir polis koşmaya başladı. O polisi çok iyi gördüm. Şu an görsem tanırım. Arkasından bende koştum. Önce bir el silah sesi duydum. Arkalarından bir polis daha koşmaya başladı. Hatta telsizini düşürdü ve bende telsizi alıp onları takip etmeye başladım. Bir el daha silah patladı. O an her şey olup bitmişti. Bu arada her şeyi arkadan gördüm. Hani ayağı takılmış düşmüş öyle silah ateş almış gibi söylentiler var. Öyle bir şey yok, direk kafasına sıktı. Düşme falan hiçbir şey yok. Ört bas etmeye çalışıyorlar. Vicdan azabı çekerler. Ben olan biten her şeyi gördüm. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağız"

ŞİKAYETÇİ OLDUK

Torununun ölümüyle ilgili hukuki yollardan hak aramaya başladıklarını dile getiren dede İbrahim Demirkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Savcılığa dilekçe verdik. Şikayetçi olduk. Polisin özellikle vurduğunu düşündüğümüz için şikayetçi olduk. Bence polis 'benim elimden nasıl kaçarsın' diye o anki siniriyle nişan alıp ateş etti. Polisin yere düşerken ateş ettiği iddiaları var. Biz özellikle nişan alarak ateş ettiğine inanıyoruz. Çünkü annesi de kardeşi de olayı görmüşler"

ASKER TESELLİ ETTİ


Asker kaçağı olduğu için 10 ay kesinleşmiş hapis cezası olduğu öğrenilen Mahir Zorbey Demirkaya'nın fenalık geçiren annesini Aydın Merkez Kuyulu köyüne gelen askerler sakinleştirdi. Demirkaya'nın annesi Şükran Yükselen Cambazoğlu'nun elini öpen ve baş sağlığı dileyen Aydın Bölge Jandarma Komutanlığında görevli Binbaşı İsmail Kılıç ve beraberindeki askerler, acılı anneyi teselli etmeye çalıştılar. Bütün cenaze işlemleriyle kendilerinin ilgileneceklerini belirten Binbaşı Kılıç, Hürkan Demirkıran'dan da
olayı dinledi.

POLİS AÇIĞA ALINDI

Demirkaya'yı başından vuran ve meslektaşları tarafından gözaltına alınan İnfaz Büro Amirliği'nde görevli polis memuru M.S'nin açığa alındığı belirtildi.

Hakkında idari soruşturma başlatılan polis memuru M.S.'in olay sırasında düştüğü ve buna bağlı olarak kolunda çatlak oluştuğu bildirildi. (DHA-İHA)