Muğla'nın Fethiye ilçesinde pazar günü meydana gelen 6.0 büyüklüğünde şiddetli depremin ardından 25 binada hasar tespit çalışması yapıldığı ve bunların yüzde 90'ında sıva çatlağı bulunduğu açıklandı. Bazı vatandaşların ise ruhsatsız çıkma korkusu ile binalarını yetkililere bildirmediği ortaya çıktı

Pazar günü merkez üssü Ölüdeniz açıkları olan 6.0 büyüklüğündeki şiddetli depremle sarsılan Fethiye'de hayat normale döndü. Yer yer artçı sarsıntıların devam ettiği ilçede hasar tespit çalışmalarında da sona gelindi. Yapılan çalışmalar sonrasında 25 binada irili ufaklı çatlaklar meydana geldiği ortaya çıktı.

Fethiye Belediyesi Afet İşleri Sorumlusu jeoloji mühendisi Sadi Çidem, hasar tespiti yapılan binaların yüzde 90'ında sıva çatlağı bulunduğunu kaydetti. Geriye kalan yüzde 10'luk kısmının ise duvar ve kolonlarında çatlaklar olduğunu belirten Çidem, bunların da güçlendirme çalışması ile giderilebileceğini aktardı. Hasar tespit çalışmaları sırasında Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası'ndan kendilerine şaşırtan bir uyarı geldiğini kaydeden Sadi Çidem, vatandaşların ruhsat korkusu ile binalarındaki çatlakları yetkililere bildirmekten çekindiğini söylediğini açıkladı.

Özellikle ilçedeki eski yapılarda oturanların binalarında ruhsat sorunu çıkacağı korkusu ile depremi görmezden geldiğini vurgulayan Çidem, "Ruhsatı olsun olmasın depremden evleri zarar gören vatandaşlarımız var ise kaymakamlıklara veya belediyeye başvurabilirler. Her türlü başvuru yetkili merciler tarafından dikkate alınacaktır." dedi.

Belediye'den 'evleri boşaltın' anonsu yapılmadı

Öte yandan Fethiye Belediyesi Afet İşleri Sorumlusu jeoloji mühendisi Sadi Çidem, vatandaşlar arasında dolaşan söylentilerin de gerçek olmadığını açıkladı.

Bazı sosyal paylaşım sitelerinde Fethiye Belediyesi tarafından anons yapıldığı, kimsenin evine girmemesi gerektiği yönünde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten Çidem, "Bu tür söylentiler insanlarda sadece panik yapar. Panik de depremin boyutunu daha tehlikeli hale getirir. Yetkili ağızdan söylüyorum ki; belediyemiz tarafından yapılmış herhangi bir açıklama yoktur. Vatandaşlarımız evlerinde çatlak yoksa evlerine girebilirler" ifadelerini kullandı.