Sabah erken saatlerde Azap Gölü kıyısından geçen Bahadır Erdeğer ve Hasan Asandaş tarafından, asfalt yolun üzerinde bulunan Saz Kedisinin ölü olduğu tespit edildi. Başından almış olduğu bir darbeyle, suratında yaralar olan kedi, sulak alandan dağ tarafına geçişi sırasında bir araç tarafından çarpıldığı tahmin ediliyor. EKODOSD Derneğini arayan Bahadır Erdeğer; “Sabah erken saatlerde Azap Gölü kıyısında yerde hareketsiz yatan hayvanı gördüğümüzde, vaşak sandık. Başında yarası vardı ve ölmüştü. Ne yapmamız gereği konusunda EKODOSD Derneğini aradık” dedi. Erdeğer, dernek tarafından ölen Saz kedisinin tahnit edilmesi için Milli Parka teslim edilmesini söylenildiğini belirtti.
Azap Gölü saz kedilerinin önemli besin grubunu oluşturan fare, yılan, kertenkele türleri, balıklar ve kuşları barındıran önemli bir sulak alanı olduğunu söyleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü; “ Geçtiğimiz yıl Azap Gölü’nün kuzeyinde bulunan makiliklerde, hayvanlarını rahatsız ediyor gerekçesiyle dışarıdan gelen bir çoban tarafından zehirlenen Saz Kedisi haberi almıştık. Yaptığımız araştırmalarda ölüsünü bulamamıştık. Avcılar ve yöre insanlarından almış olduğumuz bilgilere göre, aynı çoban tarafından balıkların içine yerleştirilen bir zehirle alandaki yaban hayvanlarının zehirlendiği duyumunu almıştık. Hatta aynı yöntemle bir avcının av köpeğini zehirlediği gerekçesiyle, çobanla avcı arasında geçen tartışmanın jandarmanın zabıtlarına geçtiği bilinmektedir. 1 yıl içinde ikinci bir Saz Kedisinin aynı bölgede görülmesi, birisinin zehirlenerek diğerinin muhtemelen bir aracın çarpması sonucunda ölmesi, saz kedilerinin bu alanda yaşadığının somut bir göstergesi. Yaban hayatı ile insanların yaşamış olduğu alanlar arasındaki mesafeler sürekli küçülmektedir. Bu alanda yaşayan Saz Kedilerinin sürekli daralan yaşam alanları nedeniyle, insan ve araç baskısıyla tehdit altında olduğu görülmekte” dedi.

Nesli tehlike altında olduğundan Orman ve Su Bakanlığı’nca koruma altına alınan yaban hayvanlarından olan Saz Kedilerinin, Azap Gölü ve çevresinde yaşamaları bölge ekosistemi için çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Sürücü; “Bu konuda bölgede faaliyet gösteren insanların ve sürücülerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmeleri de çok önemlidir. Bölgede Saz Kedisiyle ilgili araştırmalarımız ve gözlemlerimiz devam edecek” dedi.