Antalya’ya giden 114 metre uzunluğundaki Volgo Balt 199 gemisi, bugün saat 10.30 sıralarında, Şile açıklarında Doğu mevkiinde, otomatik tanımla sistemi ile tehlike sinyali verdi. İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi, yardım için Kıyı Emniyeti 3, Kıyı Emniyeti 1 hızlı tahlisiye botları ile Kurtarma 4 römorkörünü olay mahalline sevk etti. Sahil Güvenlik Komutanlığı da helikopter gönderdi. 11’i Ukraynalı ve 1’i Rus 12 mürettebatı bulunan gemi ile bağlantı kesildi. Daha sonra geminin battığı öğrenildi. Saat 13:50’de hızlı tahlisiye botu Kıyı Emniyeti 1 ile kazazede 3 personel kurtarıldı, 1 personelin ise deniz üstünde cesedi bulundu. Sağ kurtarılan denizciler ile ölen personelin cesedi helikopterlerle taşındı. Diğer mürettebat için de arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

KAMERAMANIN AYAĞI KIRILDI

Bir ara dev dalgalar habercilerin bulunduğu mendirekteki noktaya kadar geldi. Dalgalardan kaçamayan bir kameraman ile bir balıkçı yere düştü. Kameramanın ayağı kırıldı.

İstanbul Valiliği'nce Şile'de batan gemiyle ilgili yapılan açıklamada, "3 personel sağ olarak kurtarılmış olup, 1 personel ise ölü olarak bulunmuştur" denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün saat 10:20 sularında Şile’nin 12 mil açıklarında Volga-Balt 199 isimli, St. Kitts-Nevis Bandıralı, 12 personeli bulunan kömür yüklü kuru yük gemisi ile iletişim kesilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce yapılan arama ve kurtarma faaliyetleri sonucunda 3 personel sağ olarak kurtarılmış olup, 1 personel ise ölü olarak bulunmuştur. Diğer personellere yönelik arama faaliyetleri yoğun olarak sürdürülmektedir."

KURTARMA BOTU KAYALIKLARA ÇARPTI: 4 KİŞİ KAYIP


Kurtarma çalışması yapan Kıyı Emniyeti'ne bağlı bir botU, Şile mendirekte kayalıklara çarptı. Kurtarma botunda Kıyı Emniyet görevlisi yağcı, çarkçı ve kaptan kayboldu. Botta bulunan Kıyı Emniyet çalışanı 1 kişi kurtuldu. Bottakilerin yardımını koşan bir balıkçı da kayboldu. Kayıplar helikopter ile arandı.

Bu arada saat 09.30 sıralarında Kilyos'taki Türkeli Demir Sahası Dalyan Burnu önlerinde arızalanan ve şiddetli fırtına yüzünden demir tarayarak sahile sürüklenen 116 metre uzunluğunda, 14 mürettebatlı Antıgua & Barbuda bayraklı, BCC Adriyatic isimli gemi için de tahlisiye botu sevk edildi.