Sayıştay 7. Dairesi'nce yapılan incelemelerde eski Rektör Prof. Dr. Şener Oktik başta olmak üzere rektör yardımcılarının, özel yetenek sınavlarına girmedikleri halde yüksek miktarda katkı payı aldıkları ileri sürüldü.

Sayıştay 7. Dairesi, 2011 yılında MÜ 2 Nolu Döner Sermaye Saymanlığı'nda yaptığı denetimlerde, 2008 yılı hesaplarını mercek altına aldı. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Eğitim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde eğitim görmek için özel yetenek sınavına başvuran öğrencilerden alınan ücretin, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı'nın özel bütçesi yerine 2 Nolu Döner Sermaye Saymanlığı bütçesine gelir kaydedildiği tespit edildi. Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'na göre öğrencilerden toplanan 309 bin 717 TL'nin kamu geliri olarak aktarılması gerekirken kanuni kesintilerin ardından kalan paranın, Prof. Dr. Oktik başta olmak üzere rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve sınavda görevli personele dağıtıldığı ortaya çıktı. Sayıştay 7. Dairesi, yaptığı inceleme sonucunda paraların tekrar toplanarak MÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı'nın özel bütçesine aktarılmasına karar verdi. Karar, uygulanması için 18 Temmuz 2011 tarihinde YÖK'e bildirildi.

Sayıştay Başkan Vekili Fehmi Başaran tarafından YÖK'e gönderilen dört sayfalık yargı raporunda, özel yetenek sınavının kamu hizmeti dışında düşünülmesinin mümkün olmadığı belirtilerek, hizmet karşılığında adaylardan alınacak paraların da kamu geliri olarak değerlendirilmesi gerektiği hatırlatıldı. Başaran, MÜ Beden Eğitimi ve Spor Yükseokulu, Eğitim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde eğitim görmek için söz konusu özel yetenek sınavlarına başvuran öğrencilerden 'sınav ücreti' adı altında 309 bin 717 TL toplandığını tespit ettiklerini ifade ederek, "Üniversitenin Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı nezdinde idare olunan özel bütçesine gelir kaydedilmesi gerekirken Döner Sermaye Saymanlığı bütçesine gelir kaydedildiği ve Muğla Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetim Kurulu'nun 5 Kasım 2008 tarihinde yapılan 198 sayılı toplantısında alınan 2, 3 ve 4 nolu kararlarla kesintiler yapıldıktan sonra kalan 157 bin 724,90 TL'nin üniversite personeline dağıtıldığı görülmüştür" dedi.

Sınavda görev almayanlar da para almış

Yapılan incelemede, sınavlarda görev alan akademik ve idari personelle birlikte fiilen görev almayan personele de dağıtım yapıldığının belirlendiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi: "Dağılım yüzdesi yüksek belirlendiğinden, fiilen sınavlarda bulunmayan yöneticilerin yüksek miktarda döner sermaye katkı payı aldığı görülmüştür. Aslında sadece özel yetenek sınavını yapan idari ve akademik personele hak ettikleri parayı verebilmek için kanuna göre özel yetenek sınavı ücretini, Strateji Geliştirme Başkanlığı nezdindeki hesaba yatırmak gerekmektedir. Yukarıda açıklanan gerekçelerle sadece özel yetenek sınavını yapan idari ve akademik personele hak ettikleri ücretin verilebilmesi için döner sermaye bütçesine kaydedilen toplam 309 bin 717 TL özel yetenek sınavı ücretinin, Muğla Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı nezdinde idare olunan özel bütçeye gelir kaydedilmesinin sağlanarak, sonucundan başkanlığımıza bilgi verilmesi Sayıştay 7. Dairesi kararı gereğince rica olunur."

YÖK Başkan Vekili Ömer Demir tarafından 25 Ağustos 2011 tarihinde Muğla Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderilen yazıda ise şu ifadelere yer verildi: "Sayıştay 7. Dairesi'nin kararı uyarınca kurulumuza gönderilen 18.07.2011 tarih ve D.7/2011-28-55352 sayılı yazıda, özel yetenek sınavını yapan idari ve akademik personele hak ettikleri ücretin verilebilmesi için döner sermaye bütçesine kaydedilen toplam 309.717.000 TL özel yetenek sınavı ücretinin, Üniversiteniz Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı nezdinde idare olunan özel bütçeye gelir kaydedilmesi sağlanarak, sonucunda Sayıştay Başkanlığı'na bilgi verilmesi istenmiştir. İlgili karar doğrultusunda gereğinin yapılarak kurulumuza bilgi verilmesini saygılarımla rica ederim."

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar da haksız yere para aldıkları tespit edilen kişilere, bunları ödemeleri için tebliğde bulunduklarının altını çizerek, "Öderler ödemezler, biz onların maaşlarından kesmek zorunda değiliz. İtiraz etme hakları var. Artık onlar Sayıştay'la muhatap" diye konuştu.