Dünyanın en büyük savaş gemilerinden biri olarak gösterilen USS Enterprise, Türk Sahil Güvenliği teknelerinin eşliğinde sabah saat 07.50 sıralarında giriş yaptığı Marmaris Körfezi'nin açıklarında demirledi. İlçede dört gün kalması planlanan gemide yaklaşık 5 bin asker ve personelin gruplar halinde karaya çıkacağı belirtildi.

Nükleer uçak gemisinde Amerikalı subaylar tarafından şaka amaçlı çekilen cinsel içerikli görüntülerle ilgili Amerikan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı soruşturma başlatmıştı. Gemi komutanının da rol aldığı Amerikalı subaylar tarafından şaka amaçlı çekilen cinsel içerikli görüntüler dünya gündeminde skandal olarak nitelendirilmişti.

Sabah saatlerinde Marmaris'e demirleyen gemi açıkta bekleyecek. 72.500 grostonluk USS Enterprise nükleer enerji ile çalışan ilk uçak gemisi olarak biliniyor. ABD donanmasının dev gemisi, 24 Eylül 1960'da Newport News'ta kızağa kondu. 25 Kasım 1961'de denize indirildi. Sekiz adet su soğutmalı nükleer motoruyla, bugüne dek yapılan tüm savaş gemilerinin en güçlüsü (yaklaşık 300 bin beygir gücünde), en büyüğü (367 metre) ve en pahalısı (445 milyon dolar) olarak gösteriliyor. Geminin tüm mürettebatı, 440 subay ve 4 bin 160 erden oluşuyordu. 100 uçak taşıyabilen USS Enterprise'ın uçuş güvertesi dört futbol sahası büyüklüğünde. Saatte 33.6 knots hız yapabilen geminin 2012 yılına kadar hizmet vermesi bekleniyor.

Bu arada dev savaş gemisinin gelişiyle ilçe canlandı. Marmaris Kapalı Çarşısı ve Barlar Sokağı'ndaki birçok işletme, kış sezonu olmasına rağmen Amerikan askerleri için kepenklerini açtı. Geminin yarın (çarşamba) ve perşembe günleri sabah ve öğle vakti toplam 4 kez basın ve halkın ziyaretine açılacağı kaydedildi.

ABD donanmasında görev yaptığı 42 yıl boyunca özellikle Ortadoğu'da ve körfez savaşlarında önemli görevler üstlenen USS Enterprise'ın rotası hakkında bilgi verilmedi. Geminin gelişiyle birlikte Marmaris'te güvenlik tedbirleri artırıldı. Geminin çevresi yaklaşık dört kilometrelik dubalarla çevrilirken sahil güvenlik ekibi geminin etrafında kuş uçurtmuyor.


SKANDAL GEMİ

USS Enterprise, komutanının da rol aldığı şaka amaçlı çekilen cinsel içerikli görüntülerin internet sitelerine yansımasıyla ortaya çıkan skandalla tanınıyor. 2007'de çekilen ve askerlerin birlikte duş alma sahneleri, cinsel göndermeler, eşcinsellik karşıtı espriler ile yine şaka amaçlı dışkı yeme görüntülerinin yer aldığı videonun geçen aylarda yayınlanmasının ardından ortalık karışmıştı. Enterprise personeline de izletilen görüntülerde, o zamanlar gemideki ikinci en üst düzey rütbeli subay olan ve daha sonra geminin komutasını devralan Owen P. Honors bulunuyordu. Amerikan donanması, videonun sızdığı hafta sonunda ilk önce 'şaka amaçlı hazırlanmış görüntüler' diye nitelediği videoyu 'münasebetsiz' bulmuş ve Kaptan Owen Honors'ın görevinden kalıcı olarak el çektirildiğini idari bir göreve atandığını açıklamıştı.


GEMİ KOMUTANI GÖREVDEN ALINDI

Öte yandan skandalın patlak vermesinin ardından gemi komutanı görevden alındı. Donanma Komutanı Oramiral John C. Harvey Jr., geminin komutanı Kaptan Owen Honors'ın bu görevinden kalıcı olarak el çektirildiğini, idari bir göreve atandığını açıkladı. Oramiral Harvey, Honors'ın videolarda kendisini son derece kötü bir duruma düşürdüğünü belirtti. Honors'ın, videoların çekildiği 2006-2007 yılları arasında gemide ikinci komutan durumunda olduğu, videolarla ilgili soruşturmanın devam ettiği ifade edildi.