Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Söke Ovası’nda bulunan azmak ve göletlerde yasal olmayan bir şekilde kurbağa avcılığı yapıldığına ve bunun önemli ekosistemleri barındıran coğrafyanın ekolojik dengesinin bozulmasına neden olduğuna dikkat çekerek destek istedi. Köy muhtarları ve Söke Ziraat Odası’nın desteğini alan EKODOSD, Söke Kaymakamlığı’na başvurarak kurbağa avcılığının yasaklanmasını istedi.

Başta leylekler olmak üzere birçok kuşun temel besin kaynağı olan kurbağaların avlanma tarihlerinden önce avlanmasına tepki gösteren EKODOSD’un başvurusunu değerlendiren Söke Kaymakamlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğin kurbağa, salyangoz ve sülük avcılığı başlıklı 3'üncü maddesine göre, 1 Mart- 30 Nisan tarihleri arasında bölgede kurbağa ticareti ve avcılığının yasak olduğu belirtilerek, "Ruhsat almadan su ürünleri istihsal edenlere (ticaretini yapmak) 426 lira, yasak dönemde avcılık yapanlara 857 lira yasal işlem uygulanacaktır" denildi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, açıklama sonrasında bölgedeki kurbağa avcılarının bölgeyi terk ettiklerinin görüldüğünü kaydetti. Sürücü, "Özellikle başta leylekler olmak üzere birçok kuşun temel besinini oluşturan kurbağaların, aynı zamanda da su içindeki sivrisinekleri yiyerek insanlığa büyük yararı olmaktadır. Doğal dengenin bozulmaması için kurbağaların doğadan toplanması yerine, kurbağa üretim çiftliklerinin kurulması bu canlıların nesillerinin devamlılığını sağlayacaktır. Doğal ekosistemlerin bozulmaması için göstermiş olduğu duyarlılık nedeniyle Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer’e teşekkür ederiz" dedi.