Gazetecilere açıklamalarda bulunan Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Yırca köyünde kurulması planlanan termik santralde bir açmaza girildiğini, yatırımın devam edebilmesi için yasal düzenlemenin şart olduğunu söyledi.

Belediye olarak bu yatırımı desteklediklerini ifade eden Ergene, Yırcalılar'ın mağdur edilmemesi, tüm yasal haklarını alması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin bu santrale ihtiyacının olduğunu kaydeden Ergene, "Biz termik santral yatırımını destekliyoruz, yapılmasını arzu ediyoruz. Geldiğimiz noktada bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç var. Zeytinlik alanlara bunların yapılabilmesi 1930'lu yıllarda çıkarılan yasaya aykırı. Dolayısı ile ruhsat vermemizin imkanı yok. Yasal düzenleme meclisin yetkisindedir. TBMM gerekli düzenlemeleri yapar, santral yatırımı devam eder. Yasal düzenleme yapılmadan yatırıma devam edilmesi mümkün görünmüyor. Bu kanun bu hizmete engeldir" dedi.

Santralin kurulması halinde ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacağını, ilçenin yaşadığı sıkıntılara rağmen geçimini madencilik ve enerji üretiminden karşıladığını ifade eden Ergene, "kömür ve termik santraller olmazsa Soma'nın yok olacağını" ileri sürdü.

Santral için kesilen ağaçların ekonomik getirisi değerlendirildiğinde farklı bir tablonun ortaya çıktığını da dile getiren Ergene, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fikir jimnastiği yaparsak 6 bin zeytin ağacı kesilmiş. Bunun ülke ekonomisine katkısı nedir ? Yılda 500 - 600 bin lirayı geçmez. Halbuki buraya kurulacak termik santral 2 - 3 bin kişiye iş kapısıdır. Ülkemiz ekonomisi için önemlidir. 2 milyar 800 milyon kilovat saat elektrik üretecek. Bunun parasal boyutu 500 bin lira falan değil, 400 - 500 milyon lirayı buluyor.

Çevremizi koruyalım, hepimiz duyarlıyız. Mevcut santralin baca gazı ile alakalı sıkıntıları yaşayan biziz. Ama geçim kaynağımız bu bizim. Soma'nın tarım arazileri 10 bin kişiye zor bakar. Bu hususlar gözden kaçırılıyor. Bunları söylerken Yırca köylüsüne düşman değilim. 'Yırcalılar mağdur edilsin' düşüncesinde de değilim. Yasaların belirlediği her türlü haklarını sonuna kadar alsınlar. Gerekli müracaatları yapsınlar alsınlar, açılacak santralde istihdam da edilsinler."