CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, TBMM Soma Araştırma Komisyonu’nda Çalışma Bakanlığı müfettişlerini dinlerken ortaya çıkan gerçeği Taraf Gazetesi'nden Dilek Gedik'e şöyle anlattı:
“Soma’da facianın yaşandığı madene iki kez gittim. Komisyona gelen Bakanlık Başmüfettişi’ne ‘Ben iki kez gördüm, bu madene olumlu rapor nasıl verilir? Sizin müfettişler nasıl bu kadar eksik varken her şey yolunda raporu verebilir’ diye sordum. Verdiği yanıtla şoka girdim. ‘Müfettişlerin denetim giderleri yetersiz. Harcırah sıkıntısı var. Soma’da merkezden madene taksi ile gitmek masraflı oluyor. Müfettişler taksi parasını cebinden vermek zorunda kalıyorlar’ yanıtı verdi. Bu yanıtı duyunca çok şaşırdım ‘Ne yani madene inmeden mi bu raporu verdiniz’ dedim. 301 insan yaşamını yitirmiş taksi parası istiyorlar. Bu, tartışma konusu yapılamaz. ‘Madene inmeden patron aracı ile yemek yemeye gidiliyor ama. 301 insan öldü, taksi parasından yakınmak ayıptır yahu’ yanıtını verdim.”

YANIT VEREMEDİKLERİ SORU

CHP’li Havutça, faciada yaşamını yitiren madencilerin büyük bir bölümünün Balıkesirli olduğunu da hatırlatarak, “Morgda, yaşamını yitiren madencileri inceledim. Gördüklerim karbonmonoksit gazından zehirlendiklerini gösteriyor. Oksijen maskesi olsa belki yaşayacaklar. Müfettişlere bunu da sordum ‘siz nasıl maden ocağında maske olmadığını görmezsiniz, olumlu raporu nasıl verirsiniz’ tepkisini gösterdim ama yanıt veremediler” diye konuştu.