Demirköprü Barajı’nın aşırı dolması nedeniyle 26 Nisan’da kapaklarının açılmasıyla Gediz Nehri ve Nif Çayı taştı. 30 bin dönüm arazi ve bağ, sular altında kaldı. Merkeze bağlı Güzelköy’deki bağları yaklaşık 1 metre sular altında kalan çiftçiler, ilaçlama yapmak için kayıkları kullanmaya başladı. Bağ sahipleri, bu yıl mahsül almamakla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Güzelköy Muhtarı Arif Akbulut önderliğinde bir araya gelen bağ sahipleri sıkıntılarını dile getirerek, yetkilileri göreve davet etti. Gönülden Gönüle Derneği Başkanı Burhan Kurtoğlu, şu anda birçok bağcının kendi arazisine giremediğini dile getirdi. Kurtoğlu, "Yüzlerce bağcı mağdur durumda. Bağına giremiyor. Şu anda bağların iş zamanı, ilaçlama zamanı. Ama bu nasıl yapılacak? Yüzlerce bağcı bu yıl ürün alamayacak. Peki bunların zararını kim karşılayacak. Baraj tehlike arz etti diye aniden kapaklar açılır mı? O zaman biz bununla her zaman karşı karşıya kalacağız. Her tehlikede kapaklar açılacak, bağlar göl gibi olacak. Madem tehlike vardı, bu önceden tespit edilemedi mi? Suyun tahliyesi bağları tehlike arz etmeyecek şekilde boşaltılamaz mıydı? Üreticilerimizde bu ülkenin vatandaşı. Yetkililer bu konuyla ilgilensinler" dedi.

'ARKADAŞIM, BENZİNLE KENDİNİ YAKACAĞINI SÖYLEDİ'

Kurtoğlu ilginç bir öneride de bulunarak, "Eğer bağlar hep böyle su altında kalacaksa devlet bize aynalı sazan yavrusu versin. Üzüm yetiştirmeyelim, balıkçılık yapalım. Üretici böylece nafakasını çıkarmış olur. Eğer soruna çözüm bulunmazsa isyan başlar. Ayrıca bir arkadaşım soruna çözüm bulunmadığı takdirde kendisini benzinle valilik binası önünde yakacağını söyledi. Durum çok vahim" diye konuştu.

'NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRDIM'


Güzelköy Muhtarı Arif Akbulut ise ne yapacağını şaşırdığını söyledi. Her gün yüzlerce bağcının kendisine şikayette bulunduğunu kaydeden Akbulut, "Kimileri üzerime yürüyor, 'Sen nasıl muhtarsın?' diye. Artık ne yapacağımı şaşırdım. Ben şikayetleri alıp ilgili makamlara bildiriyorum. Ama hala bir cevap gelmedi. Bu kadar bağcının sıkıntısına kim çözüm bulacak?" dedi. Akbulut, Gediz Nehri’nin her taşmasıyla bu sıkıntının yaşandığını ifade ederek, "Soruna çözüm kolay. Gediz Nehri’ni ve ona bağlı kollarını temizlediğin zaman su taşkınları olmaz. Bir an önce Gediz Nehri’nin temizlenmesi gerekir" dedi.

Bağı sular altında kalan Hasan Ege, sıkıntısını dile getirerek, "82 bin metrekarelik bağımın hepsi su altında. 8 metrekaresi bile kuru değil. Zoruma gidiyor. Ben evime rızkımı nasıl götüreceğim? Benim işim çiftçilik başka bir şey yapamam. Bu soruna nasıl çözüm bulunacak?" ifadelerini kullandı.