MUSKİ, Bodrum'un Dağbelen Mahallesi'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan iki kuyuyu, Muğla'nın büyükşehir olması ardından özel mülkiyetteki arazide olduğu gerekçesiyle kapattı. Bunun üzerine susuz kalan mahallenin deposuna, Muğla Büyükşehir Belediyesi tankerlerle su taşımaya başladı. Yaklaşık 3 yıldır geçici çözümlerle suya kavuşan mahalleli, bu yaz da ağustos sıcaklarının etkisiyle susuz kaldıklarını belirterek tepki gösterdi. Taşıma suyun mahalle için yeterli olmadığını dile getiren mahalle sakinleri, sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Ellerinde su bidonları ve kovalarla köy meydanında ve su hayratlarının önünde su doldurmaya çalışan mahalleli, 3 yıldır yaşadıklarını söyledikleri susuzluğa "Su istiyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Dağbelen'de yaşayan Ali Yorulmaz, "Bu köyün suyu eskiden çok güzeldi. Büyükşehir'e geçti, taşıma su geliyor. Taşıma su ile değirmen döner mi, dönmez. 3 tanker su gelse bile bu köye 3 tanker su yetmez. Vatandaş bu sıcakta susuz. Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne geçti geçeli böyle oldu. İki saat su akıyor, ondan sonra yok. Artezyen yataklarını gösteriyoruz, ama kazmıyorlar" dedi.



BEYAZ EŞYALARI BOZULDU

Evdeki bulaşık makinesinin bozulduğunu anlatan 60 yaşındaki Nazife Özbaş, "Bulaşıklarımı yıkayamıyorum. Çünkü su yok. Makinelerimiz hep bozuk. Kalıcı su çözümü istiyoruz" diye konuştu. Üç çocuk annesi 35 yaşındaki Meral Gülaçar de "Tankerle su getiriyorlar. Çocuklara banyo yaptırıyoruz, alerji oldular. Hep kafaları kaşınıyor. Çamaşır makinesi bozuldu. Bulaşık makinesi bozuldu. Eşim inşaatta çalışıyor, toz toprak içinde geliyor. Evde su yok. Ne yapacağız, bir tuvalete gitsen su, yemek yapsan su, banyo yapsan su, çamaşır yıkasan su. Yeter artık hiçbir şey yapamıyoruz, bol bol kaşınıyoruz. Leş gibi kokuyoruz" dedi. Bir diğer mahalle sakini Berna Değirmencioğlu ise, "Suyumuz yok, makinelerimiz bozuk, gelen su pis akıyor, çünkü su küflü tanker ile geliyor. Buraya belediye girmiş ama hiçbir şeyimiz yok, su yok diyorlar tankerle getiriyorlar. Olacak iş değil çünkü köy büyük" dedi.

Saime Kara ise, MUSKİ yetkilileri ile görüştüklerini ve çözümle ilgili bir sonuca ulaşamadıklarını, depoya gelen suyun kendi evinde akmadığını belirterek, evine tankerle su almak zorunda kaldığını söyledi. MUSKİ yetkilileri ise önümüzdeki günlerde yazılı açıklama yapacaklarını belirtti.

MUSKİ'DEN AÇIKLAMA

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ), Bodrum İlçesi'nin Dağbelen Mahallesi'nde yaşanan su sıkıntısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Genel Müdürlüğümüzün kuruluşundan önce Dağbelen Mahallesi'nin içme suyu olarak kullandığı özel mülk içerisindeki kuyunun yetersizliği tespit edilerek ekiplerimiz tarafından çalışma başlatılmıştı. 2016 yılında aynı kuyuda sondaj çalışması yapılmasına mülkiyet sahibinin izin vermemesi ve kamulaştırma işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle özel şahıslardan sondaj kuyusu kiralanma işi yapıldı. Kiralanan yerlerden birinde istenilen su miktarı bulunarak mahalleye verildi. Bunun yanı sıra bölgede tekrardan 2 ayrı sondaj çalışması yapıldı. Ancak yapılan 2 sondaj çalışmasında bulunan suların kimyasal kirlilik raporu sonucu Dağbelen Mahallemize içme suyu paket arıtma tesisi kurduk. Bu kiralanan ve açtığımız kuyular ile Dağbelen Mahallemizde 2016 yılı yaz mevsiminde su sıkıntısı yaşanmadan geçirildi. Ancak son zamanlarda yaşanan kuraklık, deprem ve artçıları sebebiyle 6 litre/saniye olan kuyunun verimi 2.5 litre/saniyeye geriledi. Bu kaynaklarının verimin azalması nedeniyle son 15 gündür kurumumuzca mahallemizin içme suyu deposuna tankerle su takviyesi yapılmaktadır. Dağbelen Mahallemizle ilgili 3 aydır devam eden bir proje çalışmamız mevcut durumdadır. Gerekli izinlerin alınması durumunda bu projemiz ihale edilecektir. Ayrıca şu anda tüm Bodrum Yarımadasının su ihtiyacını karşılamak için hazırladığımız proje Kamu İhale Kurumunda yayınlamaktadır. Bu projemizle de Bodrum'un muhtelif mahallelerinin su sorununu karşılamayı planlıyoruz" denildi.