Türkiye'deki can kurtarma ve ilk yardım yönetmeliğinin 2006 yılında çıktığını hatırlatan TSSF Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Sincar, yönetmelik gereği her plaj, site, otel havuzları ve su parklarında cankurtaran bulundurma zorunluluğu olduğunu hatırlattı. Denetimlerin yetersiz olmasına dikkat çeken Sincar, bazı tesislerde halen cankurtaran bulunmadığını söyledi. Bodrum Su Sporları Kulübü Can Kurtaran Merkezi olarak kurs verdiklerini belirten Sincar, konuyla ilgili Antalya'nın daha duyarlı iken Türkiye'nin en uzun sahil şeridine sahip Muğla'da yeterince duyarlılık olmamasından yakındı. Cankurtaran olarak tesislere alınan kişilerin güvenlik görevlisi veya başka bölümlerde çalıştırıldığına dikkat çeken Sincar "Yönetmelik gereğince sadece cankurtaran olarak çalıştırılması gerekir. Bodrum en önemli turizm merkezlerinden biri. Turizm sezonu başladı. 'Cankurtaran ihtiyacımız var' diye arıyorlar ama eğitime gelen yok. Bodrum'da bu sezon 500-600 dolayında kişi cankurtaran kursu alıp tesislerde başlaması gerekirken şu ana kadar 20-30 kişi bu kurslara katılmış olarak görülüyor. Boğulma vakalarının yaşanması turizme de olumsuz yansıyor" diye konuştu.

ŞİLE'DE BOĞULMA VAKALARI AZALDI


Yaptıkları araştırmaya göre 2006'da ilgili yönetmelik çıkmadan önce İstanbul Şile Plajı'nda yılda bin dolayında boğulma vakası yaşandığını söyleyen Sincar, yönetmelik çıktıktan sonra vaka sayısının 5-6'ya düştüğünü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda hassas davranarak cankurtaran kursları açılmasını sağladığını söyledi. Açıklamasında yerel yönetimlere, turizm il ve ilçe müdürlüklerine denetleme konusunda görev düştüğünü belirten Sincar, "Herkesin bir yakını, tanıdığı bayıldığı zaman gerektiği durumda suni solunum yapması gerekiyor. Avrupa'da herkes bu eğitimi alıyor. Teorik ve pratik eğitimin adından yazılı sınava girecek olan cankurtaran kursiyerleri önce havuzda ardında da denizde eğitimlerine devam etti. Uygulamalı eğitimde boğulan bir kişiyi kıyıya çıkarma, ilk müdahalenin yapılması, solunum yolunun açılması, ambulans çağırma gibi konularda öğrenilenler uygulandı" dedi.

YENİ TALİMATA GÖRE YAPTIRIMLAR GELİYOR


Bedri Sincar 2006'daki yönetmeliğin 7 Mayıs 2014 Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün internet sayfasında yayınlanan talimatla yenilendiğini belirtti. Hem sınav hem de eğitimle ilgili güzel gelişmelerin yaşandığını ifade eden Sincar, bundan sonra denetimlerin de artacağının altını çizdi. Aqua Park'larda artık her kaydırakta cankurtaranların olması gerektiğini anlatan Sincar şöyle konuştu:

"Tesislerde can kurtaran olarak görevlendirilenler başka işte çalıştırılamayacak. Bunun aksi tespit edildiğinde, cankurtaran ile ilgili sorumluluğunu yerini getirmeyen işletmeler büyük cezalarla karşı karşıya kalacak"