Arıtma çamurlarının evsel atıklarla birlikte depolanmasının yasaklanması ile Fethiye'de Türkiye'ye örnek olacak bir proje başlatıldı. Fethiye Belediyesi tarafından 1 milyon euro bedelle ihale edilen solar kurutma tesisi törenle hizmete girdi. Alman Remondis firması tarafından 1 yılda tamamlanan tesis, güneş enerjisi sistemi ile çalışacak. Isıtma işlemi güneşle yapılacak olması nedeniyle işletme maliyeti düşürülen tesis, 12 bin ton yıllık kapasiteye sahip olacak. Fethiye Solar Kurutma Tesisi’nde yüzde 22 kuruluğa sahip yaklaşık 32 ton arıtma çamurunun yüzde 50 kuruluğa getirilerek düzenli depolanabilmesi sağlanacak.

"BÜTÜN TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK BİR PROJE"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın tebrik telgrafı gönderdiği törende, tesisin açılışı Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve Remondis firması Kurucu Başkanı Nolbert Rethmann tarafından yapıldı. Törende konuşan Remondis Kurucu Başkanı Rethmann, Türkiye’de ilk kez bir solar kurutma tesisini hizmete sunmaktan mutlu olduklarını kaydetti. Türkiye'ye örnek olacak bu sistemi diğer belediyelerde de yapmak istediklerini ifade eden Rethmann, "İlk tesisimizde ufak tefek sıkıntılar olabilir. Bunların da garantisini şimdi veriyorum ki en kısa süre içerisinde bütün sıkıntıları gidereceğiz. Türkiye’deki yerel yönetimler ile bundan sonra daha fazla iş birliği yapacağız." dedi.

İlk olmasından dolayı tesisle ilgili bazı tecrübesizlikler ve acemilikler yaşandığını aktaran Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, buna rağmen bir ilki başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Çevresel değerleri ön plana çıkartan bir belediye olmanın gururu ile çevresel alanda farklı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Saatcı, "Şuan büyük belediyeleri sayarsak bin belediyesi olan bir ülkede öyle ya da böyle 80 bin nüfuslu orta ölçekli bir belediyenin bir ilki gerçekleştiriyor olması da çevresel değerlere verilen önemin bir göstergesidir. Bu küçük ölçekli belediyede 3 bin 78 ton ambalaj atığı toplamışız. Bir yılda 40 bin litre atık yağ toplamışız. 2 ton atık pili doğaya karışmasını engellemişiz. 298 ton ömrünü tamamlamış lastikleri sanayiye kazandırmışız. 153 tonda tıbbi atık toplamışız. Bunların hepsi çevreye verdiğimiz önemin göstergesidir. 1 Milyon Euro maliyetle yapımı tamamlanan ve bugün açılışını yaptığımız Solar Kurutma Tesisi bunun diğer bir göstergesidir." dedi.

"KOKU SORUNU ÇÖZÜLMEZSE TESİSİ KAPATIRIM"

Öte yandan tesisten yayılan kötü kokulardan rahatsız olduklarını belirten bir grup mahalleli tesisin açılışının yapıldığı alana gelerek tepkilerini dile getirdi. Mahalle sakinlerinin sorunlarını dinleyen Başkan Saatcı, yaşanan olumsuzluktan dolayı mahalle halkından özür diledi. Yaşanan koku sorununun hafta sonuna kadar çözülmemesi halinde tesisi kapatacağı sözünü veren Saatcı, "Firma yetkilileri ile görüştüm. Cumartesiye kadar bu koku sorunu giderilmezse tesisi kapatacağım. Onlar da bana bu konuda teminat verdi. Çevre için bir şeyler yaparken vatandaşlarımızı gözardı edemeyiz. Vatandaşımız memnun değilse bu tesis kimseye fayda sağlamaz." ifadelerini kullandı.