ADÜ Sümer Kampüsü’nde kapısı önünde toplanan öğrencilere CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), İşçi Emeklileri derneği ve İşçi partisi üyeleri destek verdi. Üniversite öğrencilerinden biri olan ADD Nazilli Gençlik Kolları Başkanı Alper Geçgel, yaptığı basın açıklamasında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihten ve hafızalardan silinmek istendiğini savunarak, kampüs içindeki Atatürk köşesinin yerinin değiştirildiğini öne sürdü. Kendilerinin köşenin yeniden eski yerinde oluşturulmasını istediğini kaydeden Geçgel, okul yönetiminin taleplerini reddettiğini öne sürdü. Geçgel, "Taleplerimiz gerçekleşmediği takdirde kendi çabamızla milli değerlerimizi Sümer Kampusü içinde yaşatacağız" dedi. Geçgel’in konuşması sırasında öğrenciler, 'Atatürk burada, dekan nerede' ve 'Üniversite bizimdir, bizim kalacak' sloganları attı.

Öğrenci ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin kaldırılan Atatürk köşesini basına göstermek için kampüs içerisine girmek istemeleri üzerine güvenlik görevlileri kapıyı açmadı. İsabeyli Beldesi’nde eğitim veren Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve eski meslek yüksek okulu müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Acartürk, giriş kapısına geldi. Acartürk öğrenci kimliği olmayanların içeriye alınmaması yönünde talimat verdi. Dekana tepki gösteren öğrenci ve sivil toplum kuruluşu üyeleri zorla içeriye girmek isteyince güvenlik görevlileriyle aralarında arbede yaşandı. Kapıyı zorla açan grup güvenlik görevlilerini geçerek kampüse girdi. Burada basın mensuplarına Atatürk köşesinin kaldırıldığı yeri gösteren öğrenci grubu daha sonra dağıldı.

YAPILAN BİR İHANET

CHP Nazilli İlçe Başkanı Cavit Yenipazarlı, kampüste yaptığı açıklamada, 1937 yılında bizzat Atatürk tarafından açılan ve daha sonra Üniversiteye devredilen Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'ndaki Atatürk köşesinin kaldırılmasının Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılan bir ihanet olduğunu ileri sürdü. Yenipazarlı, "CHP olarak gençlerin yaptığı bu hareketin sonuna kadar arkasında duracağız ve sahip çıkacağız. Gençlerin en küçük bir demokratik hakları olan eylemine izin verilmemesi bizi 12 Eylül öncesi yaşadıklarımıza götürüyor. Asla bu tür işlere izin vermememiz gerekiyor. Dekanın da bu konuda daha anlayışlı olmasını beklerdim. Yasal müracaatımızı yapacağız. Bu Atatürk köşesinin, dekanın neresine dokunduğunu bilmek isterim" diye konuştu.

DEKANDAN AÇIKLAMA


İsabeyli Beldesi’nde eğitim veren Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve eski Meslek Yüksek Okulu müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Acartürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Atatürk köşesinin kampüten taşınan Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu’na (BESYO) ait olduğunu belirtti. Taşınmanın ardından köşenin bulunduğu bölümdeki yıpranmanın ortaya çıktığını savunan Acartürk, "Biz bu Atatürk köşesini yenileyerek öğretim görevlilerinin odalarının bulunduğu binaya kaldırdık. Öğrencilerin bu eylemi tamamen provokasyondur" dedi. Gazetecilerin "Öğrenciler kendi aralarında para toplayıp eski yerine yeni bir Atatürk köşesi yapmak istiyor, buna izin verecek misiniz?" şeklindeki sorusu üzerine ise Acartürk, "Şimdilik öyle bir niyetimiz yok, şayet yapılacak olursa dekanlık olarak biz kendimiz yaparız. Bunu öğrencilerin yapmasına gerek yok. Şu an için öyle bir fikir söz konusu değil" dedi.

YASAL İŞLEM YAPACAK

Acartürk, eylemden dolayı kampüsün giriş kapısının kırıldığını ve derslerin engellendiğini belirterek, "Buradan öğrencilere ve sivil toplum örgütü üyelerine sesleniyorum. Bu konuda gerekli yasal işlemleri başlatarak şikayetçi olacağız. Yapılan bu olayların cezasının da ağır olduğunu belirtmek isterim" dedi.