Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım'da ağaç kesimi yapmak üzere 2 otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki binlerce zeytin ağacı iş makineleriyle üzerlerindeki ürünüyle birlikte sökülüp, atıldı.

Binlerce zeytin ağacının kesilmesinin ardından Danıştay 6'ncı Dairesi'nden, 'acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bunun üzerine de araziyi çevreleyen tel örgütler köylüler tarafından söküldü. Yeni zeytin fidanları dikildi. Danıştay'ın, kararının ardından 50'si özel güvenlik görevlisi, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine şirket tarafından son verildi. Kökünden sökülüp kırılan toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, Mal Müdürlüğü tarafından, yediemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edildi.

İKİNCİ DURDURMA DA ÇED İÇİN ÇIKTI

Bu gelişmeler yaşanırken, hem köylülerin hem de Greenpeace'nin sürdürdüğü hukuki süreçlerde yeni karar çıktı. Manisa İdare Mahkemesi, Danıştay 6'ncı Daire'nin ardından, bu kez Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı için yürütmeyi durdurdu. ÇED olumlu kararı için yürütmeyi durduran idare mahkemesi, buna gerekçe olarak ise 'santral inşaatının ağaçlar için geri dönülemez zararlara yol açabileceğini, halihazırda dikili bulunan zeytin ağaçlarının kaldırılmasının gündemde olmasını gösterdi. Bu arada, kurulması planlanan santralin ÇED olumlu kararı ise, hiçbir yerde ilan edilmemiş, ancak Greenpeace'in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığı bilgi edinme başvurusu sonucunda açıklanmıştı.

KARARI DEĞERLENDİRDİ

Kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan köylülerin ve Greenpeace'in avukatı Deniz Bayram, Kolin şirketinin Yırca'da binlerce zeytin ağacını sökerken suç işlediğinin bir kez daha ortaya konulduğunu söyledi. Deniz Bayram şöyle dedi:

"Karar ayrıca, Soma'da bulunan idari birimlerin de gerekli tedbirleri almadığını gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na soruyoruz; Hukuka aykırı bu ÇED olumlu kararı nedeni ile sökülen binlerce zeytin ağacının hukuki sorumluluğu nasıl üstlenilecek. Türkiye'de pek çok projede olduğu gibi bu ÇED kararı da, kömürlü termik santral projelerinin çevre ve insan sağlığına olan zararları görmezden gelinerek verilmiş. Her yönüyle hukuksuzluklarla, çevre ve sağlık riskleriyle dolu olan bu proje iptal edilmeli. Türkiye, kömüre dayalı enerji politikasında vazgeçmelidir. Hukuka aykırı işlemlerin altında imzası olan ve başvurularımıza rağmen söküm işlemini durdurmak için önleyici ve koruyucu tedbirleri almayan kişiler hakkında gerekli tüm idari ve cezai süreçleri takip ediyor olacağız."