Manisa merkezdeki Öğretmen Şükran Bilginer Eğitim ve Uygulama Okulu'na bağlı İş Eğitim Merkezi'nde eğitim gören zihinsel engelli Maşallah Tatlısu'nun hafızası, görenleri hayrete düşürüyor. Bedensel engelli bir ailenin ikinci çocuğu olan Tatlısu, günün herhangi bir anında, saate bakmadan dakikası dakikasına saati söylebiliyor. Tatlısu, öğretmenlerinin desteğiyle öğrendiği şehir plakalarını, ülkelerin başkent ve bayraklarının renk ve şekillerini, 36 Osmanlı padişahı ile Türkiye'de görev yapmış bütün cumhurbaşkanlarının adlarını eksiksiz biliyor. İş Eğitim Merkezi'nde eğitimin yanı sıra, galoş üretiminde de görev alan Tatlısu, saat söyleme yeteneğini annesinden, diğerlerini de öğretmenlerinden öğrendiğini belirtti.

Zihinsel engellilerin öğretmeni Hasan Şahin, Tatlısu yeteneğini tesadüfen fark ettiğini ifade etti. Şahin, şöyle dedi:

"Doğuştan zihinsel engelli olan ve otistik özellikleri taşıyan Maşallah'a temel yaşam becerileri, kişisel bakım eğitimlerinin yanı sıra okuma ve yazmayı öğrettik. Bir gün sınıfta saatime bakıyordum, Maşallah, 'Öğretmenim saat 12.35' dedi. Saatime baktım gerçekten söylediği gibi olduğunu gördüm. Üç gün üst üste Maşallah'a saati sordum. Dakikası dakikasına bildi. Çok şaşırdım. Sonra bu yeteneğini geliştirmesine yardımcı olabilmek için şehir plakaları, Osmanlı Padişahları ile cumhurbaşkanlarımızın adlarını, ülkeleri, bayrakları ve başkentleri ezberlettim. Şu an hepsini eksiksiz biliyor. Maşallah'ta normal insan hafızasının üstünde bir hafıza var.Ezberlediği hiçbirşeyi unutmuyor."

DİĞER ÖĞRENCİLERDEN FARKLI


Okul Müdürü Murat Ceylan, zihinsel engelli gencin okulda ve eğitim iş merkezindeki toplam 91 öğrenciden çok farklı olduğunu anlatırken "Okula yeni atandığımda Maşallah'tan çok söz ettiler. Hemen yanına gittim. Saati sordum ve bir yere bakmadan dakikası dakikasına söyledi. Çok şaşırdım. Zihinsel engelli olmasına karşın böyle bir yeteneğinin olması bizi hayrete düşürdü. Yeteneğinin geliştirilmesi konusunda öğretmenlerimiz ve okul idaremiz Maşallah'a büyük bir önem gösteriyor" dedi. Müdür Ceylan, iş eğitim merkezinde OSB'deki bazı fabrikalara galoş üretimi yaptıklarını ifade etti.

YARIŞMAYA KATILMAK İSTİYOR


Hafızasıyla dikkat çeken Maşallah Tatlısu, yetenek yarışmasına katılmak isteğini belirtip, "Bir yarışmaya katılıp kendimi göstermek istiyorum" dedi.