Mehmet Akif Çakmak- Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), Ekonomi Bakanlığı Koordinasyonu'nda, İzmir İtalyan Ticaret Odası işbirliği ile 12-13 Aralık 2011 tarihlerinde "Hazır Giyim Sektöründe İtalyan Alım Heyeti Programı" gerçekleştirilecek. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve İzmir İtalyan Ticaret Odası işbirliğinde düzenlenecek organizasyona İtalya'dan 10 firma davet edilirken, 26 İzmir'li üretici fima ile toplam 187 görüşme yapılması planlanıyor. EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler İtalyanların Ege'ye farklı bir ilgisinin olduğunu söylerek, İtalyanlar'ın seçtikleri Türk firmalarını yerinde ziyaret edeceğini söyledi. İtalya'da yaşanan krizin İtalyan firmalarını yakın pazarlara yönelttiğini dile getiren İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak ise konfeksiyon ve tekstiliin İtalya pazarında İzmir'in İstanbul'a göre daha şanslı olduğunu ifade etti. 

Ticaretimiz artıyor


'Hazır Giyim Sektörü İtalyan Alım Heyeti Programı'nı bu yıl 4. kez düzenlemeye hazırlandıklarını ifade eden EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, "İtalya hepinizin bildiği gibi moda ve marka dediğimizde ilk akla gelen ülke. İtalya, Ege Bölgesi'nin konfeksiyon ihracatında 4.cü, Türkiye'nin en fazla konfeksiyon ürünleri ihraç ettiği ülkeler arasında ise 6. cı sırada yer alıyor. Bizim İtalya heyetine güvenimiz tam, iki ülke arasındaki işbirliğimizin artacağına inanıyorum. Bu tarz organizasyonlarla yüzde 9 seviyelerinde olan ihracatımızı yüzde 30'lara artırmayı planlıyoruz. Türkiye'nin İtalya'ya olan yakınlığını bir avantaj olarak görüyoruz, Türkiye çapında 26 firmamız İtalyan heyetleriyle görüşmeler yapacak. Biz 2,5 dolarlık bir pamuktan elde ettiğimiz tişörtü 20 dolara satıyoruz, İtalyanlar ise 2.5 dolardan ürettiği tişörtü 53 dolara satabiliyor. İtalya'da ihraç ettiği ürünleri kendisi için almıyor, aldığı ürünleri başka ülkelere ihraç ediyor. İtalya ile ihracat yaptığınız zaman başka pazarlara da girme imkanınız var, İtalya ile olan işimiz azalmıyor, aksine artarak devam ediyor" şeklinde konuştu.

Kriz olumlu etkiler

Titiz bir eleme sonrası İtalya'dan 10 firmayı Türkiye'ye davet ettiklerini ifade eden İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak ise Türkiye'den ihracat yapması muhtemel firmaları Türkiye'ye çağırdıklarını dile getirdi. İtalya'da yaşanan krizi iyi değerlendirebileceklerini belirten Rebii Akdurak, "Yaşanan kriz özel sektörün krizi değil, devlette var olan hantal yapının krizi. Yaptığımız bu organizasyonlarla birlikte birçok firmamız İtalya ile çalışmaya başladı ve başka pazarlara açılma imkanı buldular. Uzakdoğuya yönelmeye başlayan İtalyan firmaları krizle birlikte daha az stoğa daha çabuk ulaşma arayışına girdiler. Konfeksiyon ve tekstilde İtalya pazarında avantajlı duruma geçtiğimizi düşünüyorum, İzmir'in İstanbul'a göre daha ucuz ve yakın olması İtalyanlar  için önemli, ben bu organizasyonun çok başarılı olacağını düşünüyorum" dedi.