Ancak Yılmaz'ın 'Başkan bir an önce belli olmalı uyarılarına rağmen aday hâlâ belli olmadı. Atamanın seçimlerden sonraya kalabileceği, bu süre içinde Merkez Bankası Başkanlığı'nın vekaleten yürütebileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası Başkanlığı atamasını 2006 yılında bir türlü yapamayarak krize neden olan hükümet, Başkan Durmuş Yılmaz'ın yerine atanacak ismi hâlâ netleştirmedi. Başkan Yılmaz'ın "Başkan en geç Mart başında belli olmalı" uyarılarına rağmen Merkez Bankası başkanlık koltuğunun boşalmasına 25 gün kala yerine atanacak isim belli olmadı. Atamanın Haziran'da gerçekleşecek genel seçimlerden önce yapılıp yapılmayacağı, bu süre içinde Merkez Bankası Başkanlığı'nın vekaleten mi yürütüleceği yönündeki sorular belirsizliğini koruyor. Ekonomideki ısınma tehlikesi, artan krediler ve cari açıkla mücadele amacıyla alınan kritik önlemlerin sürdüğü bir dönemde Merkez Bankası'nın başkanlık krizi yaşaması endişe yaratıyor.

18 Nisan Pazartesi günü görev süresi bitecek olan Başkan Durmuş Yılmaz'ın yaş sınırı nedeniyle yeniden atanması mümkün görünmüyor. Başkan Yılmaz yarın (23 Mart) 65 yaşından gün alacak. Görev süresi ise 18 Nisan'da dolacak. Merkez Bankası Başkanlığı'nın devlet memuriyetindeki 65 yaş sınırına tabi olmadığı savunulsa da, Başkan Yılmaz, "23 Mart 2011'de 64 yaşını doldurup, 65 yaşından gün alacağım. 5 yıllık görev sürem 18 Nisan'da doluyor" ve "18 Nisan sabahı yıllar sonra ilk kez sabah 7'de kalkmayacağım ve dış piyasa verilerine bakmayacağım" diyerek "yeniden atanma" konusuna nokta koymuştu.


Personele veda edecek


Başkan Yılmaz'ın yeniden atanmayacağına kesin gözüyle bakılırken, Durmuş Yılmaz'ın 15 Nisan Cuma günü banka personeliyle vedalaşarak bankadan ayrılacağı ifade ediliyor. Bu tarihe son birkaç gün kala da Başkan Yılmaz'ın, Başbakan dahil olmak üzere ilgili makamlara veda ziyaretleri planladığı belirtiliyor.


Guvernör toto: Başçı mı Turhan mı?


Ekonomi kulislerinde, hükümetin başkanlık koltuğuna oturtacağı isimlerle ilgili de çok sayıda spekülasyon sürüyor. Bu kapsamda hükümetin guvernör olarak Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı veya Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan'ı atayabileceği tahminleri yapılıyor. Erdem Başçı, 2006'daki atama krizinde başkanlığı vekaleten yürütmüş ve sonra görevi Yılmaz'a devretmişti. Hükümet, Başçı'yı başkanlığa atamayı tercih etmemiş, kararnamesini Köşk'e göndermemişti. Hükümetin Başçı'yı başkanlığa atamak isteyip istemediği konusunda farklı iddialar ortaya atılıyor.

Başçı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakın bir isim olarak bilinirken, kulislerde başkanlık koltuğuna atanacağı iddia edilen İbrahim Turhan'ın ise Başbakan Erdoğan'a yakın olduğu vurgulanıyor. Ancak başkanlık koltuğuyla ilgili son dönemde en fazla güçlenen görüş, hükümetin guvernörlüğe banka dışından bir isim düşündüğü yönünde. Bilgi veren kaynaklar, hükümetin banka dışından, ancak kamuoyunun iyi tanıdığı bir başka ismi Guvernörlüğe hazırlamayı planladığını belirtiyorlar. Bu ismin kim olabileceği, son dönemde kulislerde de en çok konuşulan konuların başında geliyor. Söz konusu ismin ise yıpratılmasını önlemek amacıyla son ana kadar telaffuz edilmeyeceği vurgulanıyor.