İzmir Ticaret Odası, 15 – 17 Kasım tarihlerinde, İran İslam Cumhuriyeti’ne iş ve inceleme gezisi düzenledi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Yönetim Kurulu üyesi Ali Yılmaz’ın katıldığı gezide, Tahran’da üst düzey temaslarda bulunuldu.

İzmir Ticaret Odası heyeti, gezi kapsamında Tahran Ticaret, Sanayi, Madenler Odası, İran Expo Delegesi ve İran Exhibition Şirketi Müdürü, Ticaret, Sanayi ve Maden Bakanlığı Ticareti Destekleme Kurumu Müdürü, Dışişleri Bakanlığının Çok Taraflı Ekonomik İşbirliği Departmanın Müdürü ve Bushehr Ticaret, Sanayi ve Maden Odası ile görüşmelerde bulundu.

İHRAÇ ÜRÜNLERİ FUARI İÇİN PROTOKOLÜ İMZALANACAK…

Ticaret, Sanayi ve Maden Bakanlığı İran Uluslararası Fuarlar Şirketi Müdürü ve Expo İran Delegesi olan Kazem Akbartoğur ile yaptıkları görüşme sonucunda 2014 yılında, Tahran’da Ege İhraç Ürünleri Sergisi, İzmir’de ise Tahran İhraç Ürünleri Sergisi’nin açılması konusunda da fikir birliğine vardıklarını açıklayan Demirtaş, “2014 yılının Mayıs – Haziran aylarında ihraç ürünleri fuarlarının düzenlenmesi konusunda İzmir’de protokol imzalayacağız. Aynı zamanda, fuarlarla eş zamanlı olacak şekilde oturumlar düzenleyebiliriz. İran’daki ihtisas fuarlarından ise özellikle, petro-kimya, gıda, plastik, mermer fuarlarına katılabiliriz. Bu fuarlara katılacak Odamız üyelerinin stand ücretlerini ödeyebiliriz. Odamız ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden bir araştırma grubu oluşturarak Tahran’daki iş fırsatlarını araştıracağız. Araştırma sonuçlarına göre üyelerimize yön vererek, alım heyetleri oluşturacağız. 2014 yılında karşılıklı heyetler düzenleyeceğiz” dedi.

Ticaret, Sanayi ve Maden Bakanlığı İran Uluslararası Fuarlar Şirketi Müdürü ve Expo İran Delegesi Kazem Akbartour ise, İran’da yüze yakın fuar düzenlediklerini belirten Akbartour, fuar alanı, stand ücretleri ve işbirliği olanakları hakkında da bilgi verdi. Akbartour, “Karşılıklı ihraç ürünleri fuarları düzenlenmesi, iki ülke arasındaki iş potansiyelinin artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası heyeti, İran Gezisi kapsamında, Tahran Ticaret, Sanayi, Madenler Odası Başkanı Sayın Yahya Al Es Hagh, Ticaret, Sanayi, Maden Bakanlığı Ticareti Geliştirme Kurumu Dış İlişkiler Müdürü Reza Abbasgholi ve Dış İşleri Bakanlığı’nın Çok Taraflı Ekonomik Departman Müdürü Esmaeil Afshari’yi de ziyaret etti.
 
İran’ın dünyanın 22. büyük ekonomisine sahip olduğunu belirten Demirtaş, “Türkiye ve İran bölgelerinde güçlü ülkeler. Ancak İran’ın kendi içinde kapalı kalıyor. Dünyadaki gelişme batıdan doğuya doğru kayıyor. Yakın pazarlara ve dünyanın çeşitli ülkelerine birlikte gidilebilir. Öncelikle, üreticilerimiz ortak iş yapabilir. Petrol, doğalgaz İran’da olduğu sürece, Batı dünyası da İran’ı bırakmayacaktır” diye konuştu.
 
KARDEŞ ODA ANLAŞMASI İMZALANDI…

Gezi kasamında, İran’ın Boushehr eyaleti ile İzmir Ticaret Odası arasında kardeş oda anlaşması imzalandı. Demirtaş, Boushehr Ticaret Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Başkanı Ali Akbar Sharif Pour Bushehri ve beraberindeki işadamları heyetini İzmir’e davet etti. Demirtaş, İran ihracatının yüzde 95’inin Boshehr eyaletinden yapıldığına dikkat çekerek, “Boushehr, 550 hektar serbest bölge arazisi olan bir liman şehri. Aynı zamanda dünyanın en büyük hurma üreticisi. Dolayısıyla karşılıklı olarak işbirliği yapılabilecek alanları tespit ederek çalışmamız gerekiyor” dedi.