2013 yılı bütçe hazırlıkları sırasında 'harcama riskleri' de masaya yatırıldı. Bu risklerin başında ise enflasyon geliyor. ÖTV zamları ile birlikte eylül ayından itibaren yükselişe geçen enflasyonun yıl sonuna kadar yüksek seyretmesi bekleniyor.

En iyimser tahminlere göre yılın ikinci altı ayında enflasyonun en az yüzde 5 olacağı tahmin ediliyor. Star'dan Hüseyin Özay'ın haberine göre Bu da 2012 yılının ikinci altı ayı için yüzde 4 zam alan memurlara, en az yüzde 1 daha zam almasının yolunu açacak.

Bu durumda enflasyon hesabında sapma olmazsa, memur ve memur emeklileri yüzde 3 yerine yüzde 4 zam alacaklar. Yılın ikinci yarısında enflasyonun yüksek çıkması, yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin de yüzünü güldürecek.

Her iki kesimin de zamları geçmiş enflasyona göre belirleniyor. Yılın ilk yarısında yüzde 1.9 oranında zam alan 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 5 civarında bir zam verilmesi söz konusu olacak.

Dolaysıyla yüksek enflasyon, memur ve emeklilerin sevindirirken bir anlamda bütçe hedeflerini tutturmaya çalışan Maliye bürokratlarını ise üzecek.