Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının mart ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 400 lira 8 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 560 lira 54 kuruş oldu.

Mart ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 738 lira 50 kuruş olarak hesaplandı.

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,52 azaldı.

Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış yüzde 7,60 olurken, yıllık ortalama artış ise yüzde 13,14 olarak hesaplandı.

Kıymanın fiyatı geriledi, kuşbaşı fiyatı aynı kaldı

Araştırma sonuçlarına göre, süt, yoğurt, peynir grubunda geçen aya göre önemli bir değişiklik tespit edilmedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta kıymanın fiyatı gerilerken, kuşbaşı fiyatı ise aynı kaldı. Bu arada hesaplamada dikkate alınmayan bonfilenin kilogram fiyatı 78,90 lira oldu. Tavuk fiyatı aynı kalırken, mevsimi sona ermeye yakın balık fiyatındaki artış da devam etti.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta da ekmek fiyatı değişmedi. Aynı grupta yer alan pirinç, makarna, bulgur, un, irmik gibi ürünlerden bulgurun fiyatı artış gösterirken, diğerlerinin fiyatı aynı kaldı.