Aliağa Ticaret Odası(ALTO), Aliağa'nın lojistik köy olabilmesi için çalışmalarına devam ediyor. ALTO, Bremen Lojistik Köy'üne kurulum aşamasında danışmanlık yapan, çalışma alanı lojistik olan Karsten Bruenings'i konuşmacı olarak davet ederek, lojistik yapılanma ve Aliağa'nın lojistik geleceği konulu bir seminer daha düzenledi. Seminerde konuşan Başkan Adnan Saka, Aliağa'nın çok göç aldığını belirterek, "Aliağa 1960'lardan sonra hızlı bir gelişmeye girdi. Tüpraş, Petkim kurulduktan sonra ve demir çelik sektörünün gelişmesiyle hem çok hızlı göç aldı hem de ülke ekonomisine sağladığı katkıyla illerle yarışır konuma geldi. Günümüzde Aliağa 65 bini geçen nüfusu ve 27 bin kayıtlı çalışanı ile ekonomiye katkı sağlıyor. Demir çelik üretiminin %45'i buradan yapılıyor. Ülkenin tek gemi söküm tesisi burada bulunuyor. Ülkenin en önemli organize sanayi bölgelerinden biri olacak "Aliağa Organize Sanayi Bölgesi(ALOSBİ)" yatırımlar için hazır şekilde bekliyor. Coğrafi yapısı gereği limanlara uygun bölgelerin olmasından yeni liman yatırımlar alıyor, var olan limanlar gelişiyor. Yine Aliağa'yı ilgilendiren ve Aliağa'nın hemen kuzeyinde inşaat çalışmaları devam eden Kuzey Ege Çandarlı Limanı da bölgenin limanlar anlamında öne çıkmasını sağlayacaktır" dedi.
Aliağa'nın bu denli avantajları bulunmasına ve devamlı gelişmesine rağmen geri hizmet anlamında etkinliği bulunmadığını ve oldukça geride kaldığını söyleyen Saka oda olarak, düzenlenen bu tür organizasyonlarla Aliağa'nın hak ettiği kaliteye ulaşmasını amaçladıklarını belirtti.

Altyapıya önem vermelisiniz


Seminerde lojistik konusu ve Aliağa'nın lojistik geleceğini aktaran Karsten Bruenings, Aliağa'nın bugünkü durumundan ve Bremen Lojistik Köyünün gelişiminden bahsetti. Aliağa'yı güzel bir geleceğin beklediğini ancak altyapı çalışmalarına daha fazla önem vermesi gerektiğini belirten Bruenings, "Bremen'de planlamalar önceden yapılıyor. Demir yolu bağlantıları, depolama, yükleme boşaltma alanları vb. bütün detaylar önceden hazır hale getiriliyor. Böylelikle ne liman yollarında problem yaşanıyor, ne de depolama, yükleme boşaltma konularında. Bremen'de de bu noktaya gelmek kolay olmadı. Bürokratik sıkıntılar ile karşılaştık, bunları süreç içinde aşmayı başararak bu günlere gelebildik. Aliağa için de öğrendim ki bürokratik engeller bulunuyor. Sabırlı olmalı ve çalışmalı, hazırlıklarınızı, planlamalarınızı firmalar, yerel yönetimler bir araya gelerek yapmalısınız. Başarı o şekilde gelecektir, böylelikle Aliağa'da hak ettiği yeri bulacaktır" dedi.