Petrol ve doğalgaz sektöründeki en yeni yatırımlar ve projelerin tanıtıldığı fuarın açılışından sonra Petkim standını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz'dan, yatırım projeleri hakkında ayrıntılı bilgi aldı. SOCAR'ın Petkim yarımadasındaki yatırım projeksiyonunu yakından izlediğini belirten Aliyev, bu yatırımların iki kardeş ülkenin ilişkilerine yaptığı katkıdan da ayrıca mutluluk duyduğunu ifade etti.

Aliyev'in ziyaretinin ardından Petkim standında Azerbaycan ulusal basın temsilcileriyle biraraya gelen Yavuz, "Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, her sene fuarımızı ziyaret ederek bizleri onurlandırıyor, yatırımlarımızın ilerleyişiyle ilgili ayrıntılı bilgi alıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'na ve SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev'e, projelerimize verdikleri destek nedeniyle bir kez daha teşekkür ediyoruz. İnşallah bize duyulan güveni boşa çıkarmayacak ve SOCAR Türkiye'yi ülkemizin en büyük üç şirketinden biri yapacağız. Bu projelerimizi tamamladığımızda, 2015 yılında SOCAR Türkiye'nin cirosu 15 milyar dolara ulaşacak. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında olma hedefine biz de yatırımlarımız ve projelerimizle destek vermiş olacağız." dedi.

PETKİM LİMANI'NIN TEMELİ BİRKAÇ AY İÇİNDE ATILACAK

Temeli 25 Ekim 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in katılımıyla atılan Star Rafinerisi'nin altyapı çalışmalarının yüzde 20'sinin tamamlandığını da belirten Kenan Yavuz, rafineri ve Petkim'le entegre çalışacak Step Enerji Santralı yatırımına ise en kısa sürede başlamayı planladıklarını kaydetti. Santral yatırımının SOCAR Türkiye çatısı altındaki SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yapılacağını ve yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağını bildirdi.

Azerbaycan basınına Petkim Limanı'yla ilgili yatırım müjdesi de veren Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz, "13 Şubat'ta Hollanda'nın dünyaca ünlü liman işletmecisi APM Terminals ile ön anlaşmamızı imzalamıştık. En kısa zamanda limanımıza ilk kazıkları çakmaya başlayacağız. Yaklaşık 400 milyon dolara mal olması beklenen bu yatırımı, 2014 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Bu liman, 1,5 milyon TEU başlangıç kapasitesiyle Türkiye'nin ve Akdeniz'in en önemli konteyner limanlarından biri olacak." şeklinde konuştu.

SOCAR'IN 2018 YILINA KADAR YAPACAĞI YATIRIM 17 MİLYAR DOLAR


SOCAR'ın Petkim'i satın almasının üzerinden dört yıl geçtiğini hatırlatan Yavuz, bu sürede kapasite arttırma ve çevre yatırımlarına 250 milyon dolar kaynak aktarıldığını söyledi. SOCAR'ın 2018 yılına kadar Türkiye'ye 17 milyar dolar yatırım yaparak, "en büyük yabancı yatırımcı" özelliği kazanacağına dikkat çeken Yavuz, şöyle konuştu: "Star Rafinerisi, Petkim Limanı, Step Enerji Santralı, rüzgar enerji santralı, Petkim'in mevcut fabrikalarının kapasite artışları ve yeni fabrika yatırımlarıyla Petkim yarımadasına yapılacak yatırımların toplam büyüklüğü 9 milyar doları buluyor. Çok yakın zamanda resmî anlaşması imzalanacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesiyle birlikte 2018 yılına kadar toplam yatırım 17 milyar doları bulacak. TANAP, Şahdeniz-2 yatağından çıkacak doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak ve ülkemizin enerjide kaynak çeşitliliğine çok önemli katkı sağlayacak. Bu yatırımlar, Türkiye ve Azerbaycan'ı kardeş olmanın ötesinde stratejik ortaklığa taşıyor. Haydar Aliyev'in, 'Bir millet, iki devlet' tanımına Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, güzel birtanım daha ekledi. İki ülke ilişkilerini anlatırken artık, 'Bir millet, iki devlet, tek yürek' diyoruz. İki ülkenin de büyüyen ekonomileri ve dünyanın enerji politikasındaki artan rollerine, biz de SOCAR Türkiye olarak katkı koymaktan son derece mutluyuz."