'Yüzer saray' olarak da adlandırılan 'Carnival Breeze', 'Norwegian Spirit', 'Zenith', 'Aegean Paradise' gemileri sabah saatlerinde kısa aralıklarla İzmir Limanı’na demir attı. Gemiler gelmeden bir gün önce önce limanda güvenlik toplantısı yapılarak yolcuların rahat etmesi giçin gerekli önlemler alındı. Yolcuların çıkışta sıkıntı yaşamaması için Belediye’nin tur otobüsleri, faytonlar ile taksiler bir süre Liman içine sokulmadı. Dört gemiden inen yaklaşık 10 bin turist güvenli bir şekilde limandan ayrılıp turlara katıldı. Alsancak Limanı aynı anda demirleyen dört gemi ile tarihi günlerinden birini yaşarken esnaf da bayram etti.

İzmir Alsancak Limanı İşletme Müdürü Turan Yalçın, ülkemizin ve İzmir’in güvenilir bir kent olmasının bu ilgiyi artırdığını belirterek, şunları söyledi:

"Bir dönemler bir yolcu gemisine bile hasret kaldığımız limanımıza artık günde dört gemi yanaşabiliyor. Ulaştırma Bakanlığımızın ayak bastı parasını yolcu başına 2 dolardan 1 dolara indirmesi bu ilginin artışında önemli bir unsur. Biz olaya ticari bakmıyor, gelen misafirlerimize iyi bir hizmet vermek için çabalıyoruz. Amaç turizmden bu kent esnafının para kazanması. Kruvaziyer Limanı'nın özelleştirilmesi ve genişletilmesi ile gemi sayıyısı da hızla artacak. Alsancak Limanı aynı anda 6 geminin yanaşabileceği bir kapasiteye ulaşacak. Turistler ülkemizi yakından takip ediyor. Bu gün dünyanın sayılı gemileri önce İzmir’e uğrayıp ardından istanbul’a ve farklı ülkelere gidecek."

Gemilerden inen turitlerden tarihle ilgilenenler Efes ve Bergama’ya düzenlenen turlara, denizle ilgilenenler de Çeşme plajlarına götürüldü. Bazı turistler de kent içindeki turlara katıldı.