Rusya ile yaşanan uçak krizi, daha sonra ülkede meydana gelen terör saldırıları nedeniyle bu yıl özellikle Antalya büyük bir turist kaybı yaşadı. Geçen yıl 10 ayda 10 milyon 499 bin 158 yolcunun geldiği Antalya Havalimanı'na bu yılın aynı döneminde ise sadece 5 milyon 934 bin 673 yolcu geldi. Antalya, 4 milyon 564 bin 485'lik bir rakamla yüzde 43 oranında bir kayıp yaşadı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, bu kaybı tahmin ettiklerini söyledi. Turist kaybının 5 milyonu bulacağını biliyorduk diyen Hacısüleyman, bunun 2 önemli faktörü olduğunu söyledi. Faktörlerden birinin Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı seyahat yasağı olduğunu belirten Hacısüleyman, ikincisinin de ülkede yaşanan terör olayları olduğunu vurguladı. Hizmet seviyelerinde bir gerilemek olmadığını da belirten Hacısüleyman, eğer bu olaylar olmasaydı en az geçen yılki turist sayılarını yakalayacaklarını söyledi.

Önceki yıllarda Rusya pazarının yüzde 80'inin Antalya'ya geldiğini, Türkiye gelen 5 Rus turistten 4'ünün Antalya'yı seçtiğini aktaran Hacısüleyman, "Diğer bölgelerde bu kadar etkili olmasa da Antalya kayıptan ciddi derecede etkilendi. 5 milyar dolarlık doğrudan ekonomik kayıp var. İstihdam ve üretimdeki kayıp ise ayrı bir boyut" dedi.

Hacısüleyman, 2016 yılı için bir iyileşme görmediklerini, 2017 için iyiye doğru gideceği yönünde tahminleri olduğunu aktardı.