Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlara verilen hediye ve ödüllere ilişkin, "Asgari ücretin 10 katı, yani 6 bin 589 lira 50 kuruşu aşan hediye alınmışsa bunların ilgili kuruma teslim edilmesi ve mal beyanında da açıklanması gerekir" dedi. Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda dünkü bütçe görüşmeleri sırasında muhalefetten gelen bu yöndeki sorular üzerine, "Mal bildirimi yasası, değeri asgari ücretin 10 katını aşan yani 6 bin 589 lira 55 kuruşu aşan hediyeler kurumlarına teslim edilmesine ilişkin hükmü bulunuyor" diye konuştu.


Kamu görevlilerine verilen hediyelerin 'Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun 3'ncü maddesinde düzenlendiğini söyleyen Şimşek şöyle konuştu: "Mal bildiriminde bulunacak kamu görevlileri herhangi bir özel, tüzelkişi veya kuruluştan aldıkları tarihteki değeri on aylık net asgari ücret toplamını aşan hediye veya hibe niteliğindeki eşyayı aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde kendi kurumlarına teslim etmek zorundadırlar."


Asgari ücretin 10 katını aşan hediyelerin bugüne kadar alınıp alınmadığı konusunda ise, Şimşek şunları kaydetti: "2002'den bu yana zaten böyle bir hediye alınmışsa, mal bildiriminde bulunması gereken kişi tarafından bunun beyan edilmiş ve ilgili kuruma teslim edilmiş olması lazım. Öyle bir hediye var mı yok mu? Böyle bir istitastik yok. Dolayısıyla, her kurumdan, bakanlıktan ilgiliden teker teker sorulup bu verilerin toplanması lazım."

Bu arada Kamu Görevlileri Etik Kurulu, yaklaşan yılbaşı öncesi memurları kendilerine gönderilen yılbaşı hediyeleri konusunda uyardı. Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Bilal Eryılmaz, yaklaşan yılbaşı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, TBMM Genel Sekreterliği, Bakanlıklar, 81 il Valiliği, üst kurullar ve kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları üst birliklerine "Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı" başlıklı bir Genelge gönderdi. Kamu görevlilerinin doğrudan veya aracı eliyle hediye istemeleri veya almaları, görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmelerinin yasaklandığını hatırlattı.


Bütçe görüşmelerinde 'AB ülkelerinden daha çok gelişmişiz, niye bu kadar bağış ve hibe alıyoruz?' şeklindeki soruyu yanıtlayan Mehmet Şimşek şöyle konuştu: "Türkiye eskiden hakikaten ciddi bir şekilde hibe ve bağış alıyordu ama son yıllarda bu değişti. Türkiye'nin son yıllarda yaptığı yardımların miktarı 750 milyon dolara yaklaştı. Vatandaşların da yaptıkları yardımı dikkate alırsanız, Türkiye 1.5 milyar doların üzerinde uluslararası yardımda bulunuyor. Bu çok ciddi bir rakamdır."


Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Bilal Eryılmaz, yasak kapsamında olan hediyeleri şöyle sıraladı:
Görev yapılan kurumla iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan karşılama, veda, kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama ve hediye çekleri;
Taşınır veya taşınmaz mal veya hizmet satın alırken, satarken veya kiralarken piyasa fiyatına göre makul olmayan bedeller üzerinden yapılan işlemler;
Hizmetten yararlananların vereceği her türlü eşya, giysi, takı veya gıda türü hediyeler;
Görev yapılan kurumla iş veya hizmet ilişkisi içinde olanlardan alınan borç veya krediler.
Genelgede, hediye alınması halinde ilgililer hakkında, etik açıdan disiplin kurullarınca inceleme başlatılacağı belirtildi.